x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ONU exprimă preocupări privind condiţiile din închisorile, centrele sociale din România

ONU exprimă preocupări privind condiţiile din închisorile, centrele sociale din România

de Redacția Jurnalul    |    29 Iul 2023   •   00:00
ONU exprimă preocupări privind condiţiile din închisorile, centrele sociale din România

Comitetul Naţiunilor Unite pentru Combaterea Torturii (CAT) a exprimat preocupări, într-un raport publicat vineri, în privinţa condiţiilor din peniteciarele din România, din unităţile medicale de psihiatrie şi din centrele de îngrijire socială.

"Comitetul a salutat evoluţiile pozitive din ţară, mai ales abolirea termenelor de prescriere în cazuri de tortură şi eforturile semnificative de renovare a infrastructurii penitenciarelor; cu toatea acestea, Comitetul a exprimat preocupări privind continuarea supraaglomerării în închisori, în unităţile psihiatrice şi în centrele de îngrijire socială, precum şi asupra condiţiilor cu care se confruntă deţinuţii, pacienţii şi rezidenţii", arată un comunicat publicat de Biroul Înaltului comisariat ONU pentru Drepturile Omului, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

Comitetul a îndemnat România "să renunţe la activităţile «unităţilor speciale de intervenţie» din închisori" şi să prezinte informaţii despre aplicarea acestei recomandări anul viitor.

"În privinţa informaţiilor despre acte de tortură şi rele-tratamente ale oficialilor din organismele de protecţie a frontierelor, inclusiv în contextul respingerii imigranţilor care solicită protecţie, Comitetul a cerut României să investigheze toate aceste suspiciuni şi să îi cerceteze pe autori. Comitetul a exprimat preocupări privind prevederi legale care permit ca familii cu copii şi alţi imigranţi aflaţi în situaţii vulnerabile, precum cei care sunt victime ale actelor de tortură, să fie plasaţi în detenţie în centre pentru imigranţi. Comitetul a recomandat României să se abţină de la deţinerea acestor grupuri vulnerabile şi să revizuiască legislaţia în materie de imigraţie", subliniază comunicatul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: închisori romania onu