Operaţia de transplant hepatic în cazul solistului trupei Iris, Cristi Minculescu, a avut loc într-o clinică din Germania, prima parte a intervenţiei constând în prelevarea unei porţiuni din lobul drept al ficatului soţiei artistului.
Operaţia a început de dimineaţă, la 8.30, în sala de operaţie fiind adusă, întâi, soţia lui Cristi Minculescu. Medicii îi vor preleva acestia o porţiune din lobul drept al ficatului, operaţiune care ar putea dura aproximativ patru - cinci ore.
În ultima parte a intervenţiei, a fost adus în sala de operaţie şi Cristi Minculescu, pentru definitivarea transplantului.
Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic din cadrul Spitalului Fundeni, Irinel Popescu, realizator al primului transplant hepatic din România a declarat că în cazul unor operaţii de acest gen, pentru un timp, operaţia se desfăşoară în paralel cu pacienţii aflaţi în operaţie, pentru ca porţiunea prelevată să rămână cât mai puţin în afara organismului. După prelevarea porţiunii de ficat care urmează să fie transplantată, aceasta este menţinută într-o soluţie specială şi gheaţă.
Cristi Minculescu a plecat în Germania săptămâna trecută. În vârstă de 50 de ani, el suferă de o boală ereditară, polichistică hepato-renală, moştenită de la tatăl său. Această boală se caracterizează prin apariţia în ficat şi rinichi a unor chisturi, care evoluează şi care pot duce la afectarea funcţiilor organelor.
Cosmin Nicoară a mai spus că, după operaţie, Minculescu va trebui să rămână în spital între trei şi patru săptămâni, apoi va reveni acasă, unde va continua recuperarea timp de aproximativ două luni, urmând ca apoi să reintre într-un ritm normal de viaţă.
Medicul anestezist Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Timiş, a plecat luni, în jurul orei 14.00, spre spitalul din Regensburg şi va face parte din echipa de anestezişti care va participa la intervenţia chirurgicală a solistului trupei Iris.
Specialiştii estimează că de la soţia lui Cristi Minculescu ar putea fi prelevată o porţiune de ficat echivalentă cu 0,8 la sută din greutatea corporală a primitorului.
La începutul lunii martie, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa că ministerul va plăti costul intervenţiei, adică 47.000 de euro, restul urmând să fie suportat de familie.
La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), profesorul Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din România, cel care a realizat toate tipurile de transplant de ficat de la donator cadavru sau în viaţă, a explicat că a fost de acord ca Minculescu să fie operat în Germania, în urma unei discuţii confidenţiale cu artistul. Totodată, el a confirmat că operaţia este mai ieftină în Germania.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro