x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprea, la bilanţul Apărării: Am ţinut ca MApN să nu fie târât în jocuri politice

Oprea, la bilanţul Apărării: Am ţinut ca MApN să nu fie târât în jocuri politice

04 Mai 2012   •   10:59
Oprea, la bilanţul Apărării: Am ţinut ca MApN să nu fie târât în jocuri politice

Ministrul demis al Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a declarat, la bilantul mandatului sau ca ministru al Apararii Nationale, ca in 2010 si-a "pus demisia pe masa Guvernului" pentru a apara drepturile militarilor.

"Am pus obiectivele ministeriale deasupra celor politice. Mi-am pus demisia pe masa Guvernului pentru a apara drepturile militarilor, opunandu-ma practic, in interiorul coalitiei, unor decizii ale Guvernului din care am facut parte. Am utilizat toate argumentele, inclusiv cele politice, in discutiile cu Guvernul si coalitia in privinta rolului si locului Armatei si al militarilor in societatea romaneasca si pentru respectarea drepturilor acestora", a afirmat Oprea.

"Vreau sa amintesc faptul ca in primele variante ale legii, propuse de Ministerul Muncii, absolut toate pensiile militare ar fi urmat sa scada cu procente cuprinse intre 19-69%, deci o medie a scaderilor de 50%. La vremea respectiva, dupa cum stiti, mi-am pus demisia pe masa si am cerut cu toata fermitatea un sistem corect. Am reusit sa impun un alt sistem de calcul pentru pensiile militare si sa asigur cresterea acestora, intr-o proportie covarsitoare. Mi-am respectat angajamentul ca nicio pensie sub 3.000 de lei pentru o cariera militara completa sa nu scada si astazi ii pot privi in ochi pe toti cei care la inceput erau neincrezatori", a precizat fostul ministru.

El a adaugat ca, pentru unele acte normative, s-a straduit sa ii convinga pe parlamentari, obtinand sprijin din partea tuturor formatiunilor politice pentru anumite legi, cum este legea de modificare a statutului soldatilor si gradatilor profesionisti.

"De la bun inceput, vreau sa spun ca meritele pentru tot ceea ce s-a realizat in acest minister se cuvin nu unei persoane, ci unei echipe pe care am avut onoarea de a o conduce. De la preluarea mandatului, am imprimat un stil de lucru bazat pe colegialitate, pe spirit de echipa si pe competenta profesionala. Niciun militar activ din armata nu a fost numit in vreo functie sau avansat in grad pe criterii politice", a spus Oprea, care a precizat ca a tinut ca institutia "sa nu fie tarata in jocuri politice".

"In actiunile sale, Ministerul Apararii nu a facut deosebiri in functie de culoare sau apartenenta politica. De la paradele militare si pana la interventiile pentru limitarea efectelor inundatiilor din 2010 sau ninsorilor din acest an, toate actiunile Armatei au fost neutre si impartiale", a mai spus ministrul demis, potrivit Mediafax.

Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa sustinuta la MApN, in care Gabriel Oprea a facut bilantul mandatului sau ca ministru al Apararii Nationale.

×