Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, astăzi, înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu interdicţia de a părăsi ţara, pentru opt dintre inculpaţii în dosarul permiselor eliberate fraudulos în judeţul Argeş, potrivit Mediafax. Hotărârea nu este definitivă, DNA formulând recurs.
Instanţa, reprezentată de judecătorul Mihaela Creţu, a admis cererile formulate de apărătorii inculpaţilor privind înlocuirea măsurii de arestare preventivă cu obligaţia de a nu părăsi ţara.Curtea de Apel Târgu Mureş a decis punerea de îndată în libertate a inculpaţilor Virgil Ioniţă, Aurelian Rădoi, Mandu Daniel Paul, Eduard Constantin Dumitrescu, Florian Mircea Silveanu, Florin Aurelian Ene, Marius Epure şi Marin Dinculescu.
Instanţa le-a pus în vedere acestora să se prezinte la fiecare termen de judecată, să se prezinte săptămânal la Poliţia din zona de domiciliu, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, să nu frecventeze localuri publice, să nu se apropie şi să nu comunice cu ceilalţi coinculpaţi sau cu martorii, să nu conducă nicio categorie de autovehicule şi să nu aibă nicio activitate de natura celor desfăşurate în săvârşirea infracţiunilor ce le sunt imputate.
Reprezentantul DNA a declarat recurs pe loc împotriva acestei sentinţe. Potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel, inculpaţii rămân în arest până când încheierea de şedinţă devine definitivă.
În cazul celorlalţi inculpaţi, în numele cărora apărătorii aleşi au cerut instanţei să constate încetarea de drept a mandatelor de arestare preventivă, instanţa le-a respins cererile ca nefondate, arătând că mandatele de arestare preventivă ale acestora expiră la 8 iunie.
Şi aceşti inculpaţi au declarat recurs. Toate recursurile urmează să fie judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa.
Apărătorii din dosarul permiselor eliberate fraudulos în Argeş au cerut instanţei, la termenul de vineri de la Curtea de Apel Târgu Mureş, să constate încetarea de drept a mandatelor de arestare preventivă.
Ei au cerut instanţei să constate încetarea măsurii arestului preventiv pentru toţi inculpaţii.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, anul trecut, trimiterea în judecată a 28 de persoane, din care 22 în stare de arest preventiv, în legătură cu fraudarea examenelor pentru obţinerea permisului de conducere la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş.
În dosarul permiselor din Argeş au fost trimişi în judecată ofiţerii de poliţie Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, Vasile Voinea, Mihai Crăciun, Daniel Zidaru, inspectorul principal de poliţie la IPJ Argeş Laurenţiu Ionuţ Bălan, Virgil Ioniţă, subofiţer la SPCRPCIV Argeş, Aurelian Rădoi, subofiţer examinator SPCRPCIV Argeş, Laurenţiu Georgel Neagoe, agent de poliţie, Traian Proca, agent de poliţie la SPCRPCIV Argeş, Daniel Paul Mandu, funcţionar angajat la SPCRPCIV Argeş, directorii şcolii de şoferi SC Cri-Mar Auto Company SRL Ion Ciripan şi Constantin Tinca, instructorii auto Nicolae Alexandru şi Constantin Marcu, intermediarii Eduard Constantin Dumitrescu, Laurenţiu Constantin Floroiu, Izabel Tudoroiu Constantin, Florian Mircea Silveanu, şi candidaţii Florin Stoica şi Marian Stancu, precum şi Doina Bădulici.
Totodată, au fost deferiţi justiţiei Florin Aurelian Ene, Marius Epure, Nicolae Anghel, Marin Dinculescu, Florin Boroiu Badea - toţi în stare de arest preventiv şi Gheorghe Marius Mierlă, în stare de libertate. Ei sunt acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006 - iunie 2008 în judeţul Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru a le facilita acestora obţinerea în mod fraudulos a permiselor de conducere de la SPCRPCIV Argeş.
Membrii acestui grup şi-au asumat mai multe "îndatoriri", respectiv racolarea persoanelor din mai multe judeţe interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, schimbarea domiciliului viitorilor candidaţi, falsificarea documentelor necesare schimbării domiciliului, facilitarea promovării, în mod ilegal, a examenului pentru obţinerea permisului de conducere.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale tuturor inculpaţilor (exceptaţi fiind Stoica Florin şi Stancu Marian), pentru ca instanţa să dispună confiscarea specială a sumelor de bani primite sau date ca mită.
Judecata pe fond în "Dosarul Argeş" a început la Curtea de Apel Târgu Mureş în 15 ianuarie 2009, în cursul lunii mai reuşindu-se finalizarea audierii tuturor celor 28 de inculpaţi. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Târgu Mureş a procedat la iniţierea confruntărilor.
Următorul termen de judecată din acest dosar a fost fixat pentru data de 11 iunie. (V.A.)