x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ora Pământului - Sâmbătă, 28 martie

Ora Pământului - Sâmbătă, 28 martie

de Vali Blanaru    |    27 Mar 2015   •   01:10
Ora Pământului - Sâmbătă, 28 martie

Ce faci sâmbăta aceasta începând cu ora 20.30? WWF-România te invită să te alături celor care participă la cea de-a şaptea ediţie a Orei Pământului. Arătăm împreună că ne preocupă protejarea naturii şi că vrem mai multă determinare şi acţiune concretă din partea decidenţilor în adresarea problemelor din ce în ce mai acute de mediu.

De-a lungul celor şase ediţii de până acum, peste 40 de oraşe din România au participat în mod activ la Ora Pământului şi sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii au întrerupt iluminatul în mod simbolic şi au găzduit evenimente tematice. Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Earth Hour şi, mai mult decât atât, opreşte iluminatul exterior pe parcursul nopţii, în fiecare seară.

Dăruieşte naturii din energia ta

Anul acesta mesajul sub care se desfăşoară Ora Pământului este “Dăruieşte naturii din energia ta”. WWF îi invită pe români să stingă luminile în case şi să iasă la o alergare nocturnă, la o tură cu bicicleta sau o simplă plimbare simbolică prin oraş, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber.

Bucureştenii se întâlnesc începând cu ora 19:30 în Parcul Herăstrău- intrarea Charles de Gaulle. Participanţii la eveniment vor putea face exerciţii fizice, vor aprinde lumânări gigantice şI începând cu ora 22.30 vor asista la un moment  artistic integrat de tobe şi lumină. Cei care preferă mersul pe bicicletă pot participa la raidul bicicliştilor. Punctul de întâlnire este Parcul Izvor, orele 20:15, iar sosirea este programată pentru Parcul Herăstrău la orele 21:00. Pe site-ul ora-pamantului.ro se găsesc informaţii despre evenimentele programate în fiecare dintre oraşele care participă la Ora Pământului.

Puţină istorie

În 2007, organizaţia WWF (World Wide Fund for Nature) propunea oraşului Sydney să stingă lumina pentru o oră. Un gest simbolic prin care peste 2,2 milioane de oameni şi 2000 de sedii de companii au arătat că le pasă de schimbările climatice. Fenomenul a fost preluat la nivel mondial iar Ora Pământului (Earth Hour) a devenit cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Anul trecut, peste 7.000 de oraşe din peste 162 de ţări au stins lumina în ultima sâmbătă din luna martie între orele 20.30 – 21.30.

România sărbătoreşte Ora Pământului începând din 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni.

×