x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orasele mari si mici se pot asocia si crea zone metropolitane

Orasele mari si mici se pot asocia si crea zone metropolitane

de Gabriela Antoniu    |    21 Noi 2011   •   17:21
Orasele mari si mici se pot asocia si crea zone metropolitane
Senatorii au adoptat astazi proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 215 privind administratia publica locala.

Potrivit senatorului PNL Emilian Francu, initiatorul proiectului de lege, modificarile aduse dau posibilitatea municipiilor resedinta de judet, dar si oraselor mai mici, sa se asocieze si sa creeze zone metropolitane.

In proiectul de lege adoptat de senatori se defineste zona metropolitana ca fiind asociatia de dezvoltare intercomunitara constituita pe baza de parteneriat intre capitala Romaniei sau municipiile de rangul I sau municipiile resedinta de judet si unitatile administrativ teritoriale aflate in zona imediata.

In expunerea de motive, senatorul liberal subliniaza necesitatea unei dezvoltari durabile care sa acopere toate nivelurile de activitate ale societatii si care sa devina un punct fundamental de sprijin pentru economie.

''Cu atat mai mult intr-o perioada de criza majora cum este cea pe care tara noastra o traverseaza, trebuie luate masuri hotarate si trebuie sa dovedim deschidere in aplicarea la scara larga a unor aspecte ce s-au dovedit a fi unele profitabile. Unul din aceste aspecte poate ajuta considerabil intr-o astfel de perioada de criza si nu numai, este extinderea arealului zonei metropolitane prin interventia legislativa necesara. (...) Trebuie sa luam in considerare posibilitatile reduse ale unora dintre orasele romanesti, resedinta de judet, de a se dezvolta, de a supravietui chiar si de a functiona la capacitatea potrivita statutului de resedinta de judet'', puncteaza senatorul PNL in expunerea de motive.

El subliniaza ca statutul de zona metropolitana poate oferi dezvoltarea armonioasa a intregii zone, gasindu-se mai usor amplasamente pentru investitii semnificative la marginea oraselor, realizarea unei infrastructuri unitare pe o zona mai ampla dar si dezvoltarea unor cartiere de locuit si locuri de munca atat direct cat si prin dezvoltarea zonei economica a zonei.

Propunerea legislativa a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor. Senatorii au aprobat raportul de admitere al Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului cu 100 de voturi pentru, 6 voturi impotriva si 3 abtineri si proiectul de lege cu 102 voturi pentru, 4 voturi impotriva si 8 abtineri

×