x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ORDIN CU DURERE/"Bir" pe handicap!

ORDIN CU DURERE/"Bir" pe handicap!

de Violeta Fotache    |    22 Ian 2009   •   00:00

Ordinul 619 emis în decembrie 2008 de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, Elena Roxana Badea, loveşte în oamenii care au deja probleme în ţărişoara asta. Autoritatea a mărit de zece ori costul mediu lunar al îngrijirii unei persoane cu handicap internată în centre speciale, ridicându-l la valoarea de 1.724 de lei.



Preşedinta ANPH, Elena Roxana Badea, a fost ieri de negăsit pentru a explica de ce a mărit costul îngrijirii persoanelor cu handicap, adulţi sau copii. Poate ne zice ceva astăzi

Asistaţii s-au speriat că vor ajunge pe drumuri pentru că rudele lor sunt obligate să plătească bani pe care nu-i au, iar centrele de îngrijire şi asistenţă socială riscă să ajungă "în pragul falimentului", deoarece costurile pentru persoanele fără venituri sunt suportate de aceste instituţii.

În ultimele zile ale guvernării Tăriceanu, probabil gândită ca o măsură "anticriză" (:D), Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), sub semnătura preşedintei Elena Roxana Badea, a emis la data de 2 decembrie Ordinul 619, prin care "se aprobă costul mediu lunar de întreţinere în centrele rezidenţiale pentru persoane cu handicap, în valoare de 1.724 lei". Prin acelaşi act a fost anulat vechiul "Ordin al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap nr. 79/2002 privind aprobarea costului mediu lunar de întreţinere în instituţiile de protecţie specială a persoanelor cu handicap, pe baza căruia se stabileşte contribuţia de întreţinere datorată de persoanele cu handicat asistate sau de susţinătorii legali ai acestora". Cu alte cuvinte, vechiul "preţ al îngrijirii" de 175 RON  a fost "abrogat", noul cost fiind mai mare de aproape zece ori. Actul a intrat în vigoare la 8 decembrie 2008, o dată cu publicarea lui în Monitorul Oficial nr. 825.

SCRISOARE GEN "HAZ DE NECAZ"
Un pensionar aflat în îngrijirea Centrului de îngrijire şi asistenţă Poarta Albă, din judeţul Constanţa, Petre Lucian i-a adresat, prin intermediul ziarului, o scrisoare deschisă preşedintelui ţării, Traian Băsescu, pentru rezolvarea situaţiei. Autorul "încurcă" termenii în deschiderea scrisorii, numindu-l pe Traian Băsescu "Preşedintele Republicii prezidenţiale România". Apoi îl roagă pe preşedinte să dea "dispoziţiile de rigoare" după ce-i va citi solicitarea. Oricum, petiţionarul şi-a luat măsuri de siguranţă, precizând că scrisoarea se află şi "în atenţia dlui prim-ministru Emil Boc". "Cum poate subsemnatul să plătească lunar această sumă, de 1.724 RON, când eu am o pensie, după 40 de ani de muncă, de 954 RON?". Răspunde tot el ironic: "Aş putea dacă aş îndeplini următoarele: să sparg o bancă, să devalizez un bancomat pe lună, să sparg o vilă a unui şmecher din Constanţa". Dar precizează că nu o poate face pentru că el a fost "cinstit, sărac prin naştere". La capitolul cerinţe, pensionarul de 68 de ani internat permanent la Centrul Poarta Albă, din anul 2004, solicită nici mai mult, nici mai puţin decât primirea lui "de urgenţă în căminul de bătrâni Constanţa". Şi dacă acest lucru nu e posibil, Petre Lucian cere preşedintelui ţării  alte trei lucruri: paşaport "pentru grupul Schengen", să i se dea 50.000 de euro din "furturile" unui constănţean cu funcţie  şi un loc asigurat la un cămin din UE, "pentru a supravieţui după 40 de ani de muncă în folosul" României!

"COSTUL NE DĂ PESTE CAP!"
Întrebat dacă unele dintre persoanele internate ar putea ajunge în situaţia de "externare" pe motive de creştere a costurilor cu întreţinerea, şeful Centrului de îngrijire şi asistenţă Poarta Albă, juristul Nicoleta Vădineanu, ne-a declarat ieri că "deocamdată nu s-a pus astfel problema". Îngrozitoarea sumă de zece ori mai mare nu este nici rezultatul vreunei greşeli de tipar. "Din păcate, nu e o greşeală, acesta este noul cost de 1.724 de RON, hotărât la Bucureşti, la Autoritate, ordinul vechi în care costul mediu lunar era de doar 1.750.000 de lei vechi, nicidecum de peste 17 milioane. Este foarte mult, extraordinar de mult şi noi sperăm că va fi modificat", ne-a declarat Nicoleta Vădineanu. "Din 94 de asistaţi, 14 nu au nici un fel de venit. Or potrivit legii, cheltuielile pentru aceste persoane sunt suportate din bugetul instituţiei! Ne dă peste cap, la noile costuri! Desigur însă că nimeni nu va rămâne în stradă", ne-a asigurat Vădineanu.

PENSIONARII PLĂTESC 80%
Pentru a strânge suma de peste 17 milioane de lei vechi datorată de fiecare persoană asistată,  în cazul pensionarilor, Centrele opresc 80% din pensiile acestora, iar diferenţa până la 17 milioane va fi plătită de rudele persoanelor asistate, mai exact de aparţinătorii lor legali, după cum ne-a explicat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Constanţa.

"Existau costuri diferite între Centrele de îngrijire şi Centrele de recuperare, iar Autoritatea a creat un cost unic de 1.724 RON. Neuropsihicii au fost scutiţi din start de plată. Pentru cei cu venituri din pensie, din care li se opreşte 80%, diferenţa până la 1.724 RON o vor plăti rudele – aparţinătorii legali cum ar fi soţ, soţie, fiică. Cum anume, procentual, în funcţie de salariu, împărţindu-se sumele între ei. Dar şi aici se bat cap în cap două Hotărâri de Guvern 503/2003 şi  HG 532/1999 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a nivelului contribuţiei  pe care trebuie să o plătească rudele-susţinători legali. Într-una, 503, se spune că putem opri până la 100% când salariul aparţinătorului depăşea o anume valoare, dar nu am aplicat niciodată, cum puteam să le luăm tot salariul?", ne-a precizat reprezentantul DGASPC Constanţa. Roxana Onea a precizat că nici aşa nu se strâng sumele astfel că restul plătea Centrul, aşa cum se întâmplă şi în cazurile celor care nu au rude. De la ANPH a fost ieri imposibil să obţinem vreo lămurire, fie pentru că mai întâi toate persoanele responsabile erau ocupate, fie pentru că apoi nu mai răspundea nici centralista.

×
Subiecte în articol: observator handicap