x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Orest Onofrei: România are vocaţia de a fi membru al Spaţiului Schengen din perioada lui Ştefan cel Mare

Orest Onofrei: România are vocaţia de a fi membru al Spaţiului Schengen din perioada lui Ştefan cel Mare

25 Ian 2011   •   16:17

Senatorul PDL de Suceava Orest Onofrei a declarat că România are vocaţia de a fi parte a Spaţiului Schengen încă de sute de ani, din perioada lui Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş sau Mircea cel Bătrân, când Ţările Române apărau graniţele de est ale Europei.

"De sute de ani, Ţările Române, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mircea cel Bătrân, apără graniţele de est ale Uniunii Europene", a spus senatorul PDL.

El a arătat că România a semnat cu Uniunea Europeană un Tratat de Aderare, un tratat al unei comunităţi de ţări egale în drepturi şi responsabilităţi şi nu un Tratat de închinare şi credinţă aşa cum a fost obligat să semneze Mihai Viteazu cu Rudolf al II-lea.
"Obiecţiile pe care Germania şi Franţa le aduc României sunt în afara condiţiilor Schengen şi sunt observaţii strict politice. Ar fi trebuit ca întreaga clasă politică românească să fie solidară în a le respinge şi nu exploata politic", a spus Onofrei.

El a susţinut că aceste obiecţii nu erau ridicate când Ţările Române apărau graniţa de răsărit a Europei, dând posibilitate Franţei şi Germaniei, dar şi Europei Occidentale să înflorească din punct de vedere economic, cultural şi religios, să înceapă Războiul de o sută de ani, să-şi rezolve problemele templierilor, să stabilească reşedinţa Papilor sau să se pregătească de reformă religioasă.
"Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, apărându-şi ţara apărau de fapt Europa. În documentele istorice nu este consemnat faptul că Ludovic al XI-lea ar fi reproşat lui Vlad Ţepeş că justiţia pe care o aplică nu respectă standardele Inchiziţiei şi nici Carol al VIII-lea să-i fi reproşat lui Ştefan cel Mare, cel degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, că nu se încadrează în acquis-ul medieval european", a spus Onofrei.

El a ţinut să arate că în documentele istorice se consemnează că Mircea cel Bătrân era numit "un principe între creştini, cel viteaz, cel ager", iar Ştefan cel Mare era "atlet al creştinătăţii".
"Cred că România trebuie să-şi exercite dreptul de a fi membru al UE cu fruntea sus şi nu în genunchi", a conchis Onofrei.

Mediafax

×