x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OTV şi Realitatea TV, campioanele greşelilor de folosire a limbii române

OTV şi Realitatea TV, campioanele greşelilor de folosire a limbii române

de Catalina Iancu    |    08 Iun 2010   •   00:00

Potrivit CNA, OTV şi Realitatea TV au înregistrat cele mai multe greşeli de folosire a limbii române în emisiunile pe care le-au difuzat în perioada 1 - 30 aprilie. Mai grav este că cei vizaţi nu se corectează, tendinţa generală fiind una de menţinere a numărului de erori la posturile tv şi radio, comparativ cu monitorizările din anul 2009, susţin membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Au fost urmărite 12 posturi de televiziune: Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, N24 Plus, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, TVR Cultural şi două de radio - Radio România Actualităţi şi Europa FM.

Monitorizarea a fost realizată de o echipă a Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române, coordonată de Rodica Zafiu. Au fost vizate în special emisiunile de ştiri şi dezbateri difuzate de canalele amintite.

"Singurul post care înregistrează o creştere a greşelilor este OTV", a spus Răsvan Popescu, adăugând că "se constată o cronicizare a greşelilor, ceea ce înseamnă că jurnaliştii nu fac efortul de a se corecta". Iată şi bilele negre: OTV - 112 de greşeli, Realitatea TV - 78, TVR 1 - 75, B1 TV - 74, Antena 3 - 65, N24 Plus - 64, Prima TV - 61, TVR 2 - 58, Kanal D - 58, Antena 1 - 56, TVR Cultural - 28 şi Pro TV - 25. La Radio România Actualităţi s-au înregistrat 21 de greşeli, iar la Europa FM - 20.

În primul rând s-au înregistrat greşeli de ortografie şi punctuaţie în textele afişate pe ecran. Au fost înregistrate mai multe cazuri de scriere greşită cu un singur "i" final, în loc de doi ("Rromi sărbătoresc", în loc de "Romii sărbătoresc", cum este corect. "Nu va fi prezent la funerali" în loc de "funeralii" sau "nu ai cum să şti" - corect fiind "nu ai cum să ştii").

Alte greşeli sunt cele de pronunţare, precum "ştofă" în loc de "stofă", "şprei" în loc de "sprei", "servici" şi "uşe" în loc de "serviciu" şi "uşă".

Cât priveşte morfologia, mulţi au probleme cu indicativul imperfect, folosind "vroiam, vroia, vroiau", în loc de "voiam, voia, voiau".

Ce-ar mai trebui să ştie cei care vorbesc la tv? Că folosesc incorect forma "trebuiesc", în loc de "trebuie". Sau forma greşită "să aivă" în locul celei corecte "să aibă".
Avem în continuare "primarul care este", dar şi jurnaliştii care sunt... pe lângă gramatică. S-a înregistrat din nou utilizarea fără prepoziţia "pe" a pronumelui relativ "care" cu funcţie de complement direct: "din informaţiile care le am până acum" - forma corectă fiind "din informaţiile pe care le am până acum".

Un fenomen îngrijorător este, potrivit CNA, frecvenţa formulărilor vulgare, de genul "turismu' e făcut muci", "să se buricească" şi alte asemenea. Aşadar, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat că în şedinţa viitoare a Consiliului va propune sancţiuni pentru posturile care înregistrează un număr mare de greşeli de folosire a limbii române.

×
Subiecte în articol: mass-media