În cadrul conferinței „În căutarea școlarilor pierduți", la finalul proiectului „Cu mic, cu mare, din nou la școală”, organizat de Asociația C4C-Communication for Community s-a prezentat campania de informare, prin care se dorește crearea premiselor pentru flexibilizarea programelor de tipul „a doua șansă”.
Campania de informare „În căutarea școlarilor pierduți" a fost desfășurată având la bază rezultatele obținute în proiect, la nivelul celor 13 comunități implicate: pe de o parte, s-a observat o scădere a abandonului școlar din partea copiilor participanților la programele de tip „a doua șansă”, iar pe de altă parte cursanții implicați în proiect au evoluat către un nivel mai mare al stimei de sine și o schimbare a atitudinii față de schimbare și noutate având ca urmare un grad mai mare de integrare în societate.
„De-a lungul proiectului ne-am bucurat de sprijinul generos al cadrelor didactice și al partenerilor de la cele trei Inspectorate Școlare Județene din Gorj, Călărași și Prahova cărora le mulțumim pe această ocazie. Activitatea desfășurată prin proiect și de-a lungul campaniei fulger de informare, pe care am organizat-o, ne-a permis să găsim suficient de multe argumente care să susțină parerea noastră că este timpul pentru o schimbare la nivelul întregii țări pentru modul de organizare a programelor de tipul „a doua șansă”. Se remarcă beneficii enorme pentru participanții la „a doua șansă”, dar și și la nivel de comunitate, totuși suntem încă foarte departe de ideal: în primul rând este necesară o flexibilizare a modului de desfășurare a acestor programe, deoarece participanții cursanți sunt tineri sau adulți implicați în activități care le susțin traiul și nu pot participa la cursuri în timpul zilei normale de școală. Se pot organiza aceste cursuri la seral, sau cu alte forme de frecvență. O altă nevoie imediată am constatat-o la nivelul cadrelor didactice care au nevoie de formare suplimentară pentru a ști să lucreze cu adulții. Experiența acestui proiect ne-a conturat ideea că reformarea sistemului începe de la activitatea cadrelor didactice dedicate și suntem alături de dânșii și îi vom susține!” a declarat doamna Daniela Vișoianu, Vice-Președinte al Asociației C4C- Communication for Community.
Proiectul “Cu mic, cu mare, din nou la școală” este desfășurat de Asociația C4C- Communication for Community, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Județene din Gorj, Călărași și Prahova, și a propus o intervenție consistentă în reducerea și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin programe de tip „a doua șansă” destinate adulților care au părăsit de timpuriu școala în Regiunile București – Ilfov, Sud – Muntenia și Sud – Vest Oltenia. În cadrul acestuia 377 de tineri și adulți au absolvit ciclul primar.
Persoană de contact:
Diana Vrînceanu, coordonator program „a doua șansă”
Telefon: +4 031 711 52 40, email: office@c4c.ro
website: www.4scoala.ro/www.fonduri-ue.ro
Citește pe Antena3.ro