x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (P) Controlul ITM şi accidentele de muncă. Este o soluţie eficientă outsourcing-ul de servicii la protecţia muncii şi PSI?

(P) Controlul ITM şi accidentele de muncă. Este o soluţie eficientă outsourcing-ul de servicii la protecţia muncii şi PSI?

05 Iun 2014   •   12:23
(P) Controlul ITM şi accidentele de muncă. Este o soluţie eficientă outsourcing-ul de servicii la protecţia muncii şi PSI?

Urmand trend-ul tot mai accentuat de outsourcing a cat mai multor servicii complementare, securitatea si sanatatea in munca (S.S.M.-ul, cunoscut si ca protectia muncii) si prevenirea si stingerea incendiilorsituatii de urgenta (PSI-SU, cunoscut simplu ca PSI) nu fac exceptie. Companiile mici, si nu numai, apeleaza tot mai des la aceasta solutie.

Motivatia este oferita de multiplele avantaje ale acestei variante:

1.Cunoasterea mult mai in profunzime a legislatiei de protectia muncii, fapt ce determina intocmirea unei documentatii adecvate si evitarea amenzilor.

2. Castigarea de timp din cel putin 3 puncte de vedere (nu pierde nimeni timpul in societate cu cautarea de articole din legi; consultanta permanenta telefonica si/sau prin email cu firma contractata pentru diverse spete intalnite; rapiditate in intocmirea documentelor.

3. Contract de prestari servicii, cu factura si chitanta, deductibile fiscal, fapt ce implica si obligatii clare asumate de catre serviciul extern de prevenire si protectie.

4. Recomandari rapide pentru diversi furnizori, cu preturi acceptabile, ce ofera produse aferente domeniilor de SSM si PSI

5. Evitarea angajarii unei persoane cu norma intreaga pentru rezolvarea acestor servicii pe plan intern (exceptand situatia cand, doar pentru anumite domenii, angajatorul poate urma cursuri specializate in urma carora sa poata presta chiar el aceste servicii);

6. Am pastrat ca ultim avantaj, pe cel mai arzator: COSTUL. Indiferent din ce unghi ar fi abordata problema, externalizarea acestui serviciu (si aici ma refer la firmele cu pana la 200 – 300 de salariati) este mult mai rentabila externalizarea. Motivul este simplu: Angajarea unei persoane in domeniul protectiei muncii implica un salariu de minim 1.000 RON, lunar. Aceasta suma creste considerabil adaugand contributiile la stat si restul costurilor precum calculator, chirie pentru spatiu, etc.

“Perioada in care aceste servicii erau “rezolvate” de catre o persoana din interiorul societatii care se “ocupa” de orice situatie aparuta este pe cale sa apuna. O companie, indiferent de dimensiunea sa, nu isi mai poate permite, in special in climatul economic actual, sa minimizeze riscul expunerii la niste amenzi considerabile sau, chiar mai grav, accidente de munca tratate superficial. Managerii companiilor apreciaza tot mai mult o consultanta profesionista si permanenta in domeniu, reducerea riscurilor in munca ale salariatilor din subordine, asumarea raspunderii de catre un serviciu specializat, si, nu in ultimul rand, costul mai redus. In prezent tarifele sunt chiar prietenoase, si pornesc de la 18 euro pe luna pentru o societate mica, crescand in functie de domeniul de activitate si numarul de salariati ”, spune Alexandru Dinca - Director General Outstand Safety Solutions.

Protectia muncii si psi-ul sunt considerate si tratate, cel putin deocamdata, ca niste servicii putin importante, uneori chiar inutile. Importanta lor este clarificata in 2 momente cheie: in cazul  unui control al Inspectiei Muncii sau in cazul unui accident de munca. Daca in cazul controlului ITM, lucrurile se rezuma, in special, la documentele bine intocmite si la timp, in privinta accidentelor de munca lucrurile sunt mai complicate. Conform datelor statistice furnizate de catre Anuarul Statistic al Romaniei, numarul accidentatilor in munca a fost unul fluctuant in ultimii ani. In anul 2009 au avut loc 3839 accidente de munca, soldate cu 352 morti, in 2010 au fost 4040 accidente de munca soldate cu 340 morti, iar in 2011 un numar de 3681 persoane a fost implicat intr-un accident de munca (cu o scadere de 8.8 % fata de 2010), dintre care 248 au decedat.

“Nu au fost eliberate inca date aferente numarului de accidente inregistrate in 2012. Chiar si asa, la nivelul Romaniei se remarca in ultimii ani un numar semnificativ de accidente de munca, soldate cu pierderea unui numar mare de vieti omenesti. In special domeniul constructiilor este cel vizat, la nivel de 2010 nu mai putin de 535 accidente de munca (13.24%) fiind inregistrate in acest segment, dintre care 84 mortale. Ingrijorator ar fi si numarul de accidente de traseu (392 in 2011, soldate cu nu mai putin de 24 de decese). Acestea vizeaza societati din toate domeniile de activitate, fapt ce dovedeste ca nicio societate nu este neaparat scutita de evenimente de acest tip", a declarat Alexandru Dinca - Director General Outstand Safety Solutions.

×