x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator (P) Îngrijirea dinților la copii pe etape de vârstă

(P) Îngrijirea dinților la copii pe etape de vârstă

11 Dec 2012   •   14:15
(P) Îngrijirea dinților la copii pe etape de vârstă
Sursa foto: Thinkstock

 Îngrijirea dinților la copii trebuie să înceapă înainte de apariția primului dinte. O igienă orală adecvată poate asigura o dantură sănătoasă. Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, părinții sunt sfătuiți de medicul stomatolog să acorde o atenție deosebită îngrijirii dinților în fiecare etapă de vârstă:

0 – 2 ani – gingiile bebelușului trebuie curățate după fiecare hrănire cu un tifon umed, pentru a îndepărta placa bacteriană care poate cauza așa numitele carii ”de biberon”.
3 – 5 ani - la această vârstă copilul poate începe să folosească o periuță de dinți cu peri moi și pastă cu flour. Cantitatea de pastă de dinți nu trebuie să depășească mărimea unui bob de mazăre. Este important să se perieze dinții de 2 ori pe zi, timp de 2 – 3 minute. Tot în această perioadă este recomandat să se viziteze medicul stomatolog o dată la 6 luni.
6 – 9 ani – în această etapă copiii trebuie obișnuiți să folosescă ața dentară și să înceapă să se spele singuri pe dinți, la început în prezența părinților.
10 – 12 ani - la această vârstă copilul deja știe cum să-și îngrijească singur dantura. O atenție deosebită trebuie acordată alimentelor consumate. Acestea implică un consum redus de dulciuri, fast-food și băuturi carbogazoase.
Peste 13 ani – părinții trebuie să se asigure în continuare că adolescentul în devenire respectă regulile unei igiene orale adecvate și să le reamintească că o dantură sănătoasă garantează un zâmbet frumos și o imagine de sine foarte bună.
   
O îngrijire completă a dinților copilului de la o vârstă timpurie protejează dantura de aparitia unor afecțiuni dentare frecvente și ajută la dezvoltarea armonioasă a unei danturi sănătoase. În acest sens, Clinica Stomatologică Multident – clinica familiei tale, a demarat campania publică de informare ”Sănătatea dentară a familiei mele”, prin care își dorește să aducă în atenția întregii familii, regulile unei igiene orale corecte, importanța vizitelor periodice la cabinetul stomatologic, dar și necesitatea siguranței actului medical.

Campania de informare publică “Sănătatea dentară a familiei mele” este iniţiată de Clinica Stomatologică Multident, în parteneriat cu Jurnalul Naţional, SfatulPărinților.ro şi Sănătatea Press Group.

×