Un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Brodoc - Direcţia Silvică Vaslui, a fost vineri seara victima unei agresiuni grave pe raza localităţii Valea Mare - Negreşti, în afara fondului forestier, acesta fiind atacat de aproximativ 20 de membri ai unei grupări specializate în tăierea ilegală de arbori în pădurile de stat şi cele private, informează biroul de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor (Romsilva).
În urma agresiunii, pădurarul a fost transportată de urgenţă la Spitalul Clinic de Urgenţă 'Sf. Spiridon' din Iaşi, fiind în prezent în stare stabilă, urmând să fie supus unor intervenţii chirurgicale. Romsilva va oferi întregul sprijin pădurarului, pentru refacerea fizică şi psihică, în urma traumelor suferite.
Agresiunea a avut loc la o zi după ce pădurarul, împreună cu alţi doi angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi patru jandarmi, au surprins într-o pădure mai mulţi membri ai grupării infracţionale respective cu o căruţă cu lemne tăiate ilegale, fiind aplicate măsurile legale, inclusiv confiscarea atelajului hipo, a lemnelor tăiate ilegale şi a unui motoferăstrău. Pădurea respectivă este una privată, fiind preluată în pază de către Direcţia Silvică Vaslui, în urma aplicării prevederilor articolului 16 din Legea 46/2008 - Codul Silvic. În ultimele două săptămâni, angajaţii Romsilva şi jandarmii au efectuat opt acţiuni de prevenire a tăierilor ilegale în zona respectivă.
Poliţiştii I.P.J. Vaslui şi procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui efectuează cercetări pentru identificarea agresorilor şi aplicarea măsurilor legale. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva acordă întregul sprijin organelor de cercetare penală pentru analiza cu celeritate şi soluţionarea legală a acestui caz grav de agresiune.
Acesta este al treilea caz din acest an în care personalul silvic al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva este agresat de către grupări infracţionale specializate în tăieri ilegale în păduri de stat sau private, pentru că sunt împiedicate să sustragă ilegal lemn din păduri, alte două cazuri similare fiind înregistrate în judeţele Caraş - Severin şi Suceava.
În primele şase luni ale anului au fost înregistrate alte 20 de agresiuni asupra personalului Romsilva, iar în ultimii cinci ani au fost agresaţi de infractori alţi 157 de angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
În urma controalelor efectuate de personalul Romsilva, în ultimii cinci ani au fost constatate 7.301 infracţiuni silvice.
În primele şase luni ale acestui an, angajaţii Romsilva au efectuat 45.862 de acţiuni de control la circulaţia materialului lemnos, unele împreună cu poliţişti şi jandarmi, fiind constatate 813 infracţiuni silvice şi 6.118 contravenţii silvice, în urma controalelor volumul tăierilor ilegale în pădurile de stat scăzând cu 19,67%.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare păduri proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pe baze contractuale pentru aproximativ 1 milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.