x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Palatul Copiilor rămâne la MECI

Palatul Copiilor rămâne la MECI

24 Feb 2009   •   00:00
Palatul Copiilor rămâne la MECI

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, astăzi, cu 202 voturi pentru, 44 împotrivă şi cinci abţineri, o ordonanţă de urgenţă care prevedea trecerea Palatului Copiilor de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) la Primăria Capitalei, scrie Agerpres.



Deputaţii PNL şi UDMR criticaseră, cu o zi înainte, raportul Comisiei de învăţământ pentru respingerea ordonanţei, în timp ce ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a susţinut că instituţia trebuie să rămână în subordinea ministerului. 'Palatul Copiilor trebuie să rămână la Ministerul Educaţiei, pentru că acolo el este necesar pentru derularea acestui capitol extrem de important pentru învăţământul de tip non-formal', a susţinut, de la tribuna plenului, ministrul Educaţiei, cerând deputaţilor să voteze raportul Comisiei pentru învăţământ, care propune respingerea ordonanţei. Preşedintele Comisiei de învăţământ, Cristian Dumitrescu, a arătat că membrii acesteia au adoptat un raport de respingere a ordonanţei din mai multe considerente legate de imposibilitatea integrării acestor prevederi în Legea 84/1995, cât şi de faptul că ministerul ar trebui să închirieze spaţii pentru desfăşurarea activităţilor care au loc în Palatul Copiilor, lucru neprevăzut în bugetul alocat MECI.
Discuţiile pe marginea adoptării ordonanţei au fost deschise de deputaţii liberali şi ai UDMR, care au considerat că respingerea OUG ar compromite procesul descentralizării. 'Mă surprinde acest raport şi această susţinere. Tocmai am auzit că Guvernul doreşte un pachet de legi ale descentralizării, inclusiv legate de învăţământ, lucru susţinut şi de domnul preşedinte Băsescu. Adică se doreşte ca toate şcolile şi toate instituţiile de învăţământ să fie date autorităţilor locale. Cum se încadrează demersul în acest proiect, dacă o simplă ordonanţă va fi anulată şi retrimisă la Ministerul Educaţiei?', s-a întrebat deputatul UDMR Marton Arpad. Această opinie a fost împărtăşită şi de deputatul liberal Ionuţ Stroe, care a declarat că, 'mergând pe propunerea de respingere, ne abatem de la principiul descentralizării'. În schimb, liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a precizat că descentralizarea se va realiza în momentul în care vor fi întrunite toate condiţiile. El a precizat că acest proces nu trebuie făcut oricum şi că aceia care doresc trecerea Palatului Copiilor la Primăria Capitalei urmăresc, de fapt, terenul de 25 de hectare aferent.
La finalul dezbaterilor de luni, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat că, pentru moment, 'Palatul trebuie să rămână o instituţie unitară, pentru proiectele de educaţie unitară'. Ordonanţa a fost respinsă pe articole, votul final fiind dat, astăzi, de plenul Camerei Deputaţilor, care este primul for legislativ sesizat.

×
Subiecte în articol: romania