La 27 martie, Bucureştiul se va afla din nou pe harta oraşelor care vor sărbători Earth Hour ("Ora Pământului"). Mai multe clădiri reprezentative se vor cufunda în întuneric pentru o oră, alăturându-se celor câteva sute de monumente şi clădiri celebre din lume care vor stinge lumina simbolic.
Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume, va stinge toate luminile interioare şi exterioare în această sâmbătă, de la 20:30, în semn de susţinere a evenimentului glbal Earth Hour ("Ora Pământului").
Stingerea luminilor la Palatul Parlamentului a devenit deja o tradiţie pentru instituţia care are în derulare un proiect de reducere a amprentei de carbon. Demarat în 2008, la iniţiativa parlamentarului PSD Iulian Iancu, proiectul Parlamentul Verde îşi propune să transforme sediul Parlamentului într-o "clădire verde" care să se distingă prin folosirea surselor de energie regenerabilă. Şi Ateneul Român, Opera Română, Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României vor stinge sâmbătă seară luminile timp de o oră.
Ca şi anul trecut, WWF România, alături de Zoli Toth, ambasador Earth Hour, va invita bucureştenii să sărbătorească "Ora Pământului". Începând cu ora 20:15, bucureştenii sunt aşteptaţi în Parcul Izvor, unde vor putea lua parte la un spectacol cu totul special, marcat de sunet şi lumini nealimentate electric.
60 DE MINUTE PENTRU PLANETĂ
"Earth Hour este un moment de afirmare a responsabilităţii fiecăruia dintre noi pentru felul în care alegem să trăim. Pentru impactul pe care stilul nostru de viaţă, de la marile aglomerări urbane la micile gesturi cotidiene, îl are asupra naturii şi asupra vieţii pe planetă. Stă în puterea noastră să dăm un semnal că am devenit mai conştienţi de asta şi în România şi că suntem pregătiţi să ne implicăm. Schimbările climatice şi degradarea mediului nu afectează doar speciile sălbatice de pe continente îndepărtate, ele afectează calitatea vieţii noastre de fiecare zi", a spus Luminiţa Tănasie, director WWF România.
Momentul stingerii luminilor clădirii Parlamentului va marca începutul unui spectacol care va include recitaluri 100% unplugged susţinute de trupa Sistem, Mihai Mărgineanu şi Lu Cozma, dar şi o reprezentaţie de jonglerii cu foc, pusă în scenă de trupa Raja din Oradea. Spectacolul se va încheia la ora 21:30, o dată cu reaprinderea luminilor la Palatul Parlamentului. În acelaşi timp, membrii Astroclubului Bucureşti vor profita de scăderea poluării luminoase rezultate în urma stingerii becurilor şi vor invita bucureştenii, începând cu 20:30 până la miezul nopţii, să observe obiecte care în mod normal nu se văd prea uşor.
Prin participarea la Earth Hour, membrii Astroclubului Bucureşti atrag atenţia asupra poluării luminoase, susţinând dreptul la noapte şi la un cer înstelat. Alte 29 de oraşe din România vor participa, alături de Bucureşti, la evenimentul Earth Hour. La invitaţia WWF, localităţi din toate regiunile ţării, s-au înscris pe lista oraşelor oficiale Earth Hour din întreaga lume şi se pregătesc intens pentru seara de 27 martie.
Clădiri cufundate în întuneric, spectacole la lumina lumânării, observaţii de corpuri cereşti sau concerte unplugged - în felul acesta au ales oraşele din România să celebreze Earth Hour 2010. Jurnalul Naţional este partener tradiţional al acestui eveniment. Alături de Bucureşti, alte 29 de oraşe din România vor stinge lumina pentru Earth Hour: Aiud, Alba-Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Buftea, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu, Horezu, Iaşi, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamţ, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Timişoara, Tulcea, Vatra Dornei, Vaslui şi Zalău. România se înscrie astfel în rândul celor 115 ţări care vor participa la "Ora Pământului".
Citește pe Antena3.ro