x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pamperşi folosiţi, pentru guvernanţi

Pamperşi folosiţi, pentru guvernanţi

de Diana Scarlat    |    17 Mai 2010   •   00:00
Pamperşi folosiţi, pentru guvernanţi
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Ministerul Muncii a primit ieri pungi cu pamperşi folosiţi de la părinţii care au protestat în faţa instituţiei timp de două ore, împreună cu bebeluşii lor. Pichetele au fost continuate şi de sindicaliştii afiliaţi la cele cinci confederaţii, la Palatul Parlamentului, la Cotroceni şi la Guvern, iar studenţii s-au adunat în cea de-a doua săptămână de proteste în faţa Ministerului Educaţiei.

Guvernul Boc a luat în calcul reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului cu 25% de la 1 iunie, urmând ca în perioada imediat următoare să se decidă dacă diminuarea va fi operată prin introducerea unui procent mai scăzut decât cel actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni, sau dacă va fi impusă o sumă fixă. "Noi impozit am plătit/ nu negociem nimic!", "Am muncit şi-am cotizat/ nu-i pomană de la stat" sau "Cu borduri şi săli de sport/ vom creşte copiii-n cort!" au scandat ieri, în faţa Ministerului Muncii, părinţii bebeluşilor cărora Guvernul le-ar putea reduce indemnizaţiile.

Părinţii spun că nu sunt dispuşi să facă nici un compromis şi şi-au anunţat participarea la mitingul care va avea loc mâine în Piaţa Victoriei. O delegaţie a părinţilor a discutat cu reprezentanţii Ministerului Muncii, cerând ca printre variantele de discuţii să se afle şi propunerea lor de a nu diminua indemnizaţia pentru creşterea copilului. Radu Godeanu, unul dintre consilierii MMFPS care a participat la întâlnire, a afirmat că nu a fost luată nici o decizie privind cuantumul indemnizaţiei şi a precizat că acesta va fi stabilit după consultarea patronatelor şi a sindicatelor.

Delegaţia protestatarilor a depus şi o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Mihai Şeitan, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu. Părinţii arată în scrisoare că sunt profund dezamăgiţi de măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice referitoare la reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor, a alocaţiilor pentru nou-născuţi, precum şi eliminarea trusoului pentru nou-născuţi. "Efectele directe se vor vedea în scăderea natalităţii în România în următorii ani, creşterea numărului abandonului copiilor, dar şi al avorturilor, în contextul crizei economice care afectează categoriile sociale vulnerabile.

Familiile monoparentale sau cele cu mulţi copii riscă să ajungă la limita subzistenţei, putând deveni pe termen lung o categorie de persoane asistate social, fapt care va atrage cheltuieli suplimentare la bugetul de stat", se arată în scrisoarea protestatarilor. Se mai precizează că sumele plătite lunar ca indemnizaţii pentru creşterea copilului nu reprezintă o povară pentru bugetul de stat, precizând că în luna martie primeau indemnizaţie aproximativ 193.000 de persoane, plăţile cumulând aproape 190 de milioane de lei.

Tot ieri aproximativ o sută de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale, au pichetat, pentru a treia oară, sediul Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. "Mai am un singur dor/ de Boc nu vreau sa mor" sau "Fie pâinea cât de rea/ tot ne luaţi un sfert din ea" au scandat şi au scris pe pancarte protestatarii. Şi la sediul Guvernului s-au adunat aproximativ 200 de sindicalişti, afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale.

Protestele de la sediul Preşedinţiei şi Guvernului continuă şi astăzi. Protestul de mâine, din Piaţa Victoriei, va începe la ora 11:00 şi se va termina la 13:00, conform autorizaţiei obţinute. Preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a declarat că minerii ar putea veni în Capitală mâine, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate anunţate de guvernanţi. El a mai spus că zeci de mii de oameni vor mărşălui şi în Petroşani mâine. Confederaţiile sindicale au anunţat şi un miting de amploare în Piaţa Victoriei, în 19 mai, la care ar uma să participe aproximativ 60.000 de oameni. Sindicaliştii vor hotărî după mitingul de mâine dacă vor recurge la o grevă generală, din 25 mai, "sau o mişcare de stradă asemănătoare celei din Grecia", adică o ieşire regulată în stradă şi blocarea Pieţei Victoriei în fiecare zi, a spus liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Totodată, BNS solicită PSD, dar şi celorlalte partide politice să nu se amestece în organizarea mitingului din 19 mai, precizând că acţiunea este doar a confederaţiilor sindicale. BNS apreciază susţinerea exprimată public de preşedintele PSD, Victor Ponta, însă preferă ca solidaritatea PSD să rămână doar la nivelul declaraţiilor.

×
Subiecte în articol: observator