x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali, între care PF Lucian Mureşan

Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali, între care PF Lucian Mureşan

de Mediafax    |    18 Feb 2012   •   11:03
Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali, între care PF Lucian Mureşan

Papa Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali la Vatican, intre care si pe Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Intre cei ridicati la rangul de cardinal se numara Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan, Arhiepiscopul Edwin F. O'Brien de Baltimore, Arhiepiscopul de Toronto Thomas Collins, precum si Episcopul de Hong Kong John Tong Hon si Arhiepiscopul Major George Alencherry din India. Ceilalti clerici provind in Germania, Olanda, Cehia, Romania, Brazilia si Italia.

Arhiepiscopul Lucian Muresan va fi cel de-al treilea cardinal roman, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea.

Lucian Muresan s-a nascut in comuna Firiza, in prezent cartierul Ferneziu, al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru si Maria Muresan (nascuta Breban). Lucian Muresan a urmat scoala primara in localitatea natala, apoi clasele gimnaziale la Baia Mare si a absolvit tot acolo o scoala profesionala de prelucrarea lemnului.

Dupa terminarea serviciului militar, Lucian Muresan si-a completat studiile medii, urmand liceul la Baia Mare. Dorinta sa de a deveni preot greco-catolic nu a putut fi realizata in conditii normale, din cauza faptului ca in 1948 Biserica Romana Unita a fost scoasa in afara legii. Asteptand sa se iveasca o posibilitate de a urma Teologia, Lucian Muresan s-a angajat si a lucrat in diverse servicii economice.

La sugestia episcopului Iuliu Hossu, in anul 1955, imediat dupa intoarcerea sa din detentie, episcopul romano-catolic Áron Márton a primit cinci tineri greco-catolici (cate unul pentru fiecare eparhie a Bisericii Romane Unite), in Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. In anul universitar 1958/59, cand acest grup era in anul IV de facultate, Departamentul Cultelor a aflat de existenta lor si a intervenit la Dieceza de Alba Iulia pentru excluderea lor. Episcopul Márton a refuzat exmatricularea lor, insa cei cinci studenti au parasit Institutul Teologic sub presiunea autoritatilor comuniste.

Pentru Lucian Muresan acest act a coincis cu inceputul urmaririi sale de catre Securitate. Timp de un an, nu a fost angajat nicaieri, in nicio functie, fiindu-i refuzata chiar angajarea in mina ca vagonetar. Abia dupa un an, a fost angajat muncitor necalificat la o cariera de piatra si mai tarziu la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Maramures, intreprindere la care a lucrat pana la pensionarea sa, in iunie 1990.

Lucian Muresan a sfidat intimidarea si amenintarea si, dorind sa devina preot, a continuat studiile teologice si si-a sustinut examenele in clandestinitate cu profesori de la fostele academii teologice desfiintate, care mai erau in libertate. In clandestinitate si-a sustinut examenul de licenta, dupa care a lucrat in continuare ca functionar, asteptandu-si hirotonirea.

Dupa eliberarea episcopilor din inchisori, prin decretul de gratiere din 1964, la 19 decembrie acelasi an a fost hirotonit preot prin punerea mainilor episcopului auxiliar Ioan Dragomir al Maramuresului.

Dupa hirotonire, a inceput pastoratia clandestina, ocupandu-se cu predilectie de tineret si cu deosebire de cei ce doreau sa devina preoti. Dupa incetarea din viata a episcopului Ioan Dragomir, la 25 aprilie 1985, si dupa un an si jumatate de provizorat in detinerea puterii ordinare de jurisdictie, in august 1986, mitropolitul Bisericii Romane Unite, Alexandru Todea, in urma consultarii Capitulului diecezan, l-a numit si instalat pe preotul Lucian Muresan, ordinarius al Episcopiei de Maramures.

Dupa Revolutie si relegalizarea Bisericii Romane Unite, in 3 martie 1990, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop al Episcopiei de Maramures, fiind in ordinea cronologica al treilea episcop al acestei eparhii, dupa Alexandru Rusu si Ioan Dragomir, care a fost doar episcop auxiliar de Maramures.

In prezent, Lucian Muresan este Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, si Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras.

×
Subiecte în articol: lucian muresan cardinal cardinali roma