Procurorul Lucian Papici din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii apărarea reputației profesionale în urma afirmațiilor făcute la adresa sa în mass-media de către premierul Victor Ponta.
"Procurorul Papici Lucian Gheorghe din cadrul Secției de combatere a corupției a DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi apere reputația profesională și imaginea publică în legătură cu afirmațiile făcute de către premierul României Victor Viorel Ponta în mass-media. În solicitarea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputația profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală și profesională", se arată într-un comunicat de presă al DNA.
DNA susține că afirmațiile respective au fost făcute miercuri în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune, în contextul în care, cu puțin timp înainte, fusese transmis de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ordinul prin care s-a dispus încetarea delegării în funcția de procuror șef secție a lui Papici.
În cererea adresată CSM, procurorul Lucian Papici susține că, prin afirmațiile premierului Victor Ponta — din care reproduce textual "Papici a făcut dosare politice" și "De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?" — se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăște asupra menținerii sau nu în funcția de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuții legale în acest sens.
În susținerea cererii sale către CSM, procurorul Papici subliniază că aceste exprimări "creează un potențial de asociere a magistraților, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, cu mediul politic și consideră că modul tendențios, aprecierile personale și judecățile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică".
"Procurorul Lucian Papici reamintește că reputația profesională este o consecință a integrității profesionale și morale, aflată în strânsă legătură cu independența, imparțialitatea și integritatea pe care, ca magistrat, le manifestă în exercitarea profesiei, iar acestea au fost încălcate prin comportamentul public al primului ministru", se mai arată în comunicatul CSM.