Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aruncat în aer dosarul DNA prin care judecătoarea Gabriela Bîrsan, soţia fostului judecător român la CEDO Corneliu Bîrsan, a fost trimisă în judecată pentru pretinse fapte de corupţie. Judecătoarea Lucia Mera de la ICCJ a găsit în rechizitoriul semnat de procurorul Lucian Papici, mai multe interceptări telefonice obţinute ilegal. Totodată, a mai constatat că locuinţa familiei Bîrsan a fost percheziţionată abuziv, în condiţiile în care aceasta se bucura de imunitate diplomatică.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii diplomatice în cazul familiei Bîrsan, după ce procurorii au efectuat percheziţia în locuinţa acestora. Curtea Europeană şi-a dat acordul cu condiţia că decizia nu are efect retroactiv, ceea ce înseamna că interceptările telefonice, percheziţia şi audierile obţinute înainte de emiterea acordului nu putea fi folosite ca probe. Dar, procurorul Lucian Papici nu a ţinut cont de precizarea făcută de CEDO, şi a trimis dosarul cu tot cu probele obţinute ilegal. Mai mult, judecătoarea Mera a mai găsit alte interceptări ilegale pentru care nu fuseseră emise autorizaţi.
Curtea Supremă a desfiinţat dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie prin care judecătoarii Gabriela Bîrsan, Anton Pandrea, Iuliana Puşoiu şi Corina Corbu au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Judecătoarea Lucia Merla de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a constatat că în rechizitoriul semnat de procurorul anticorupţie Lucian Papici se află înregistrări telefonice ilegale. Mai mult, percheziţia la domiciliul judecătoarei Bîrsan a fost abuzivă pentru că se afla sub protecţia imunităţii diplomatice. Astfel, judecătoarea Merla a constatat ilegalitatea interceptărilor, dispunând anularea acestora. De asemenea, ICCJ a dispus înlăturarea planşelor foto de la percheziţia domiciliară a soţilor Bîrsan, depuse la dosar în pofita faptului că atât CEDO, cât şi ICCJ au constatat că percheziţia a fost una abuzivă, în condiţiile în care Corneliu şi Gabriela Bîrsan se bucurau de imunitate. Practic, este cel mai grav caz de poliţie politică în magistratură dovedit la instanţa supremă, care, prin această decizie, a confirmat făcătura din cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan, precizează luju.ro. Dosarul a fost început de procurorul Viorel Cerbu, care s-a transferat de la DNA la DIICOT, apoi a fost continuat şi finalizat sub semnătura procurorului Lucian Papici.
Nereguli şi ilegalităţi
Judecătoarea Luciana Mera a admis în parte excepţiile formulate de Gabriela Bîrsan, Iuliana Puşcoiu, Claudia Gherbovan Silinescu, Radu Gherbovan Silinescu, Gabriel Chiriac şi Corina Corbu, precum şi toate excepţiile ridicate din oficiu. Astfel, Luciana Mera a constatat nereguralitatea rechizitoriului semnat de Lucian Papici, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Claudia Gherbovan Silinescu, Radu Gherbovan Silinescu, Gabriel Chiriac, Anton Pandrea şi Corina Corbu. Mult mai grav este însă că la dosar există interceptari ilegale. În acest sens, judecătoarea Mera a constatat nulitatea anumitor interceptări şi comunicări SMS, care au fost de altfel excluse din materialul probator.
În cazul soţilor Bîrsan, ICCJ a constatat nulitatea interceptării convorbirilor telefonice dintre aceştia, precum şi nulitatea parţială a interceptării şi înregistrării convorbirilor telefonice purtate de Gabriela Bîrsan cu Claudia Gherbovan Silinescu, Gabriel Chiriac şi Iuliana Puşcoiu. De asemenea, la dosar există chiar şi interceptări ale unor discuţii cu persoane pentru care nu fuseseră emise autorizaţii. Procurorii DNA au interceptat şi înregistrat convorbiri telefonice şi prin SMS, în mod ilegal, timp de aproape trei luni.
Hotărârea CEDO
Extrem de grav este şi faptul că la dosar au fost depuse planşe foto de la percheziţia din 6 octombrie 2011, de la locuinţa soţilor Bîrsan, percheziţie abuzivă, făcută cu încălcarea imunităţii diplomatice de care beneficiau soţii Bîrsan. Acest lucru a fost stabilit chiar de CEDO în 29.11.2012, când a fost emisă o hotărâre prin care a ridicat imunitatea Gabrielei Bîrsan, dar a constatat încălcarea imunităţii soţilor Bîrsan până la acel moment, dar şi violarea drepturilor omului în cazul percheziţiei domiciliare şi a actelor de urmărire penală efectuate până la ridicarea imunităţii. De asemenea, percheziţia abuzivă de la locuinţa soţilor Bîrsan a fost constatata şi de ICCJ, care a anulat la 31 ianuarie 2013 în mod irevocabil Hotărârea CSM nr. 765 din 6.10.2011 prin care s-a încuviinţat percheziţia cerută şi efectuată de procurorul DNA Viorel Cerbu.
Lumea Justiţiei susţine că procurorii DNA trebuie să raspundă penal pentru încălcarea imunităţii, atât în momentul percheziţiei, cât mai ales după decizia CEDO, care a anulat actele folosite ulterior pentru trimiterea în judecată. Nu în ultimul rand, extrem de grav este şi faptul că la dosar au fost depuse planşe foto de la percheziţia din 6 octombrie 2011, de la locuinţa soţilor Birsan, percheziţie abuzivă, făcută cu încălcarea imunităţii diplomatice de care se bucurau Gabriela Bîrsan şi Corneliu Bîrsan.