Un numar de 100 de echipaje de prim-ajutor sunt conectate acum la o solutie video de la Vodafone, care permite transmisia de imagini in timp real la zeci de kilometri catre doctori care asista paramedicii la interventii.
"E o diferenta majora acum cand poti vedea pacientul. Una e sa-ti spuna cineva ca bolnavul respira greu, alta e sa vezi tu. Ne ajuta la decizii", a declarat dr. Raed Arafat.
Noua solutie este posibila in urma lansarii serviciilor 3G UMTS in banda de 900 MHz si va facilita diagnosticarea pacientilor utilizand serviciile de date mobile de mare viteza ale operatorului. "In telemedicina raspandirea pe care o avem in Romania este unicat; in alte tari e doar la nivel local", a mai afirmat Arafat.
El a mai completat ca pana la finele anului isi propune ca aceste camere sa ajunga pe 250-280 de masini de prim-ajutor. "Daca vom vedea ca impactul e puternic, vom analiza montarea la alt nivel", a mai spus dr. Arafat.
Sistemul permite o gestionare mult mai buna a resurselor, mai ales ca sunt mai putine masini cu medic iar elicoptere si mai putine. Arafat a exemplificat ca prin aceasta solutie se poate decide trimiterea elicopterului sau daca pacientul suporta sa fie mutat, pastrand astfel medicii la dispozitia SMURD pentru un eventual alt accident rutier care necesita astfel de personal.
Arafat a prezentat si filmulete din cadrul unor interventii reale, cu mentiunea catre televiziuni ca acestea nu pot fi date pe post. Intr-una dintre acestea se realizeaza o resuscitare pulmonara in strada, la 60 de kilometri de medicul care vedea tot.
Potrivit lui Inaki Berroeta, directorul executiv al Vodafone Romania, cele 100 de ambulante se afla in 73 de orase din 26 de judete. Investitia a fost de 260.000 de euro dar costurile pe fiecare masina ajung la 4.000 de euro cu tot cu transmisia de date, iar acestea sunt suportate de catre operatorul telecom. Investitia totala a companiei in proiectul "Parteneriat pentru viata" este de 1,1 milioane de euro, a mai completat Berroeta.
Solutia e deja in aplicare iar camerele sunt purtate de paramedici pe cap sau umar. Ambulantele au deja echipamente care transmit electrocardiograma.
Solutia de telemedicina dezvoltata de Vodafone are trei componente: aparatura medicala si terminalele GSM, care colecteaza informatiile despre pacient si le transmite la Unitatea de Primiri Urgente si catre Dispecerat; serviciile de transmisie de date; si Dispeceratul/Unitatea de Primiri Urgente - unde se colecteaza si se prelucreaza datele de la locul accidentului de catre medici specializati.