x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parchetul a redeschis dosarul FNI. Kovesi: Aceiaşi magistraţi i-au dat, repetat, soluţii de NUP lui Sorin Ovidiu Vîntu

Parchetul a redeschis dosarul FNI. Kovesi: Aceiaşi magistraţi i-au dat, repetat, soluţii de NUP lui Sorin Ovidiu Vîntu

04 Aug 2011   •   08:09
Parchetul a redeschis dosarul FNI. Kovesi: Aceiaşi magistraţi i-au dat, repetat, soluţii de NUP lui Sorin Ovidiu Vîntu

Parchetul Inaltei Curti a redeschis dosarul FNI, iar omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu este cercetat pentru spalare de bani. Unul dintre motivele redeschiderii dosarului FNI este solicitarea facuta de Nicolae Popa, fost director Gelsor si condamnat la 15 ani de inchisoare in dosarul FNI. Nicolae Popa a fost extradat din Indonezia si adus in Romania in luna aprilie.

Biroul de presa al Parchetului Inaltei Curti mai informeaza ca au fost infirmate si alte solutii de netrimitere in judecata referitoare la Sorin Ovidiu Vantu in dosarele FNI, Banca Agricola, BID si BRS.

Redam in continuare argumentele procurorilor pentru redeschiderea acestor dosare: “Din analiza de ansamblu a dosarelor a rezultat ca parcursul procesual al acestora este similar, fiind identificate numeroase incalcari ale normelor de procedura, dispozitii repetate de disjungere a cauzei cu privire la unele persoane cercetate si solutii atipice pentru practica organelor judiciare.Punctul de convergenta al cauzelor de mai sus consta in aceea ca activitatile au fost derulate prin intermediul societatilor comerciale membre ale Grupului 'GELSOR', controlat, direct sau prin persoane interpuse, de VINTU SORIN OVIDIU.Faptele savarsite au vizat, in esenta, configurarea si exploatarea intr-o perioada indelungata de timp a unor fluxuri financiare ilicite, utilizand practic aceleasi modalitati de operare si implicand aceleasi persoane si institutii.Separarea artificiala a dosarelor a condus la ignorarea legaturilor temporale si de cauzalitate, astfel incat cercetarile s-au limitat la lamurirea partiala a circumstantelor in care au fost comise faptele. Intre altele, expertizele realizate nu au reliefat beneficiarii finali ai sumelor de bani obtinute si modul de directionare a acestora, desi acest aspect era de esenta aflarii adevarului.Avand in vedere aceste aspecte, prin ordonanta din 03.08.2011 a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus infirmarea solutiilor de neurmarire din dosarele mentionate si continuarea cercetarilor in cadrul aceleiasi cauze, intr-o abordare unitara'.Concret este vorba despre urmatoarele dosare:
1. Dosarele penale nr.372/D/P/2004 si nr.374/D/P/2004 – care au vizat generarea unor pagube in patrimoniul investitorilor FNI; 2. Dosarul penal nr.76/P/2005 – privind prejudicierea Bancii Agricole SA;3. Dosarul penal nr.754/D/P/2006 – privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) SA;4. Dosarul penal nr.34/D/P/2005 – privind falimentul Bancii Romane de Scont.

Parchetul instantei supreme sustine ca parcursul dosarelor referitoare la Sorin Ovidiu Vintu este similar, nefiind aprofundat rolul jucat de omul de afaceri, iar in unele situatii aceiasi magistrati au pronuntat in mod repetat solutii de neurmarire fata de acesta sau au separat fara temei faptele.

De asemenea, pe parcursul efectuarii cercetarilor au existat mai multe incalcari ale normelor de procedura si au fost dispuse solutii atipice pentru practica organelor judiciare, se arata in ordonanta procurorului general al Romaniei prin care s-a dispus infirmarea solutiilor de neurmarire din dosarele privindu-l pe Vintu si continuarea cercetarilor.


×