OBSERVATOR
O persoana privata a pus mana, cu ajutorul Primariei Capitalei, pe Parcul Bordei. Noul proprietar sa pregateste sa defriseze tot si sa-si construiasca un hotel si un restaurant.
Transformarea Parcului Bordei, din Sectorul 1 al Capitalei, dintr-o zona accesibila oricarei persoane intr-una privata, a socat pe multa lume. Chiar presedintele Ion Iliescu a fost revoltat de gardul care imprejmuieste parcul.
MONICA ANDREI
O mare parte din Parcul Bordei are de ceva vreme un stapan. Este greu de inchipuit cum o persoana privata a reusit sa puna mana pe un parc amplasat in centrul Capitalei. Se pare ca Romania este chiar tara tuturor posibilitatilor. Povestea suna cam asa. In baza Legii 10 din 2001, Dumitru Tudor si Eugen Lincaru au solicitat un teren situat pe Soseaua Nordului. Primaria Capitalei insa nu avea cum sa puna la dispozitie terenul cu pricina pe motiv ca il inchiriase deja societatii World Trade Center pentru a construi Satul Francez. In 1991, cand s-a facut intelegerea intre municipalitate si World Trade Center, Legea 10 nu era pusa pe hartie, fostii proprietari neputand astfel sa-si ceara drepturile. Pe 5 septembrie 2003, primarul Capitalei, Traian Basescu, a semnat doua dispozitii prin care ii facea pe Dumitru Tudor si Eugen Lincaru proprietari ai terenului de aproximativ 32.000 de metri patrati din jurul lacului Floreasca.
AFACERE. De ce trebuia municipalitatea sa dea drept compensatie persoanelor mai sus amintite un parc din buricul Capitalei? Este o intrebare care se afla pe buzele multora. Singurii care au gasit repede un raspuns au fost, evident, cei din Primaria Capitalei.
"Afacerea cu World Trade Center este profitabila pentru Primaria Capitalei. Avem de primit 68 de milioane de dolari pana in 2038. Terenul din Parcul Bordei are aceeasi valoare cu cel pe care proprietarii de drept il aveau in Cartierul Francez", spune Adrian Iordache, director executiv al Directiei Juridice din cadrul Primariei Capitalei. El a mai adaugat ca Parcul Bordei nu este parc, ci spatiu verde care face parte din proprietatea privata a municipalitatii si nu din cea a domeniului public.
Citește pe Antena3.ro
INCHISA. Aurica locuieste de noua ani pe un teren aflat in administrarea Sahia Film. De fapt, pazeste arhiva de filme, iar pentru acest lucru Sahia Film i-a permis sa locuiasca in acel spatiu. Numai ca in momentul in care Parcul Bordei a fost imprejmuit nu s-a tinut cont ca o bucata de pamant apartine altei institutii.
DEFRISAT. Criticate din toate partile ca au dat in proprietate privata o parte din Parcul Bordei, autoritatile locale se jura ca nu vor da nici o autorizatie de constructie. "Acolo va asigur ca nu se va construi nimic! Legea trebuie respectata. In acest moment spatiul este incadrat la V4 (zona verde) si, conform Hotararii 269 din 2000, este considerata zona de protectie a Lacului Floreasca. Proprietarul nu poate sa construiasca decat pe o suprafata de 15%, iar inaltimea maxima a cladirilor nu trebuie sa depaseasca doua niveluri", ne-a declarat Sulfina Barbu, director executiv al Directiei pentru Protectia Mediului din cadrul Municipalitatii. Tot conform legii, proprietarul poate sa defriseze doar copacii uscati, iar pentru fiecare pom taiat ilegal trebuie sa planteze patru. Asta, teoretic, pentru ca este greu de crezut ca vreun inspector va trece de gardul imens care imprejmuieste parcul.