x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Bordei, transformat in santier

Parcul Bordei, transformat in santier

22 Iul 2004   •   00:00

OBSERVATOR

O persoana privata a pus mana, cu ajutorul Primariei Capitalei, pe Parcul Bordei. Noul proprietar sa pregateste sa defriseze tot si sa-si construiasca un hotel si un restaurant. Transformarea Parcului Bordei, din Sectorul 1 al Capitalei, dintr-o zona accesibila oricarei persoane intr-una privata, a socat pe multa lume. Chiar presedintele Ion Iliescu a fost revoltat de gardul care imprejmuieste parcul.
MONICA ANDREI

O mare parte din Parcul Bordei are de ceva vreme un stapan. Este greu de inchipuit cum o persoana privata a reusit sa puna mana pe un parc amplasat in centrul Capitalei. Se pare ca Romania este chiar tara tuturor posibilitatilor. Povestea suna cam asa. In baza Legii 10 din 2001, Dumitru Tudor si Eugen Lincaru au solicitat un teren situat pe Soseaua Nordului. Primaria Capitalei insa nu avea cum sa puna la dispozitie terenul cu pricina pe motiv ca il inchiriase deja societatii World Trade Center pentru a construi Satul Francez. In 1991, cand s-a facut intelegerea intre municipalitate si World Trade Center, Legea 10 nu era pusa pe hartie, fostii proprietari neputand astfel sa-si ceara drepturile. Pe 5 septembrie 2003, primarul Capitalei, Traian Basescu, a semnat doua dispozitii prin care ii facea pe Dumitru Tudor si Eugen Lincaru proprietari ai terenului de aproximativ 32.000 de metri patrati din jurul lacului Floreasca.

AFACERE. De ce trebuia municipalitatea sa dea drept compensatie persoanelor mai sus amintite un parc din buricul Capitalei? Este o intrebare care se afla pe buzele multora. Singurii care au gasit repede un raspuns au fost, evident, cei din Primaria Capitalei.

"Afacerea cu World Trade Center este profitabila pentru Primaria Capitalei. Avem de primit 68 de milioane de dolari pana in 2038. Terenul din Parcul Bordei are aceeasi valoare cu cel pe care proprietarii de drept il aveau in Cartierul Francez", spune Adrian Iordache, director executiv al Directiei Juridice din cadrul Primariei Capitalei. El a mai adaugat ca Parcul Bordei nu este parc, ci spatiu verde care face parte din proprietatea privata a municipalitatii si nu din cea a domeniului public.

"Terenul se afla in proprietatea Primariei Capitalei din 1973. Nu a fost considerat niciodata un parc, ci un spatiu verde", se apara Adrian Iordache. Este foarte greu de crezut acest lucru, mai ales ca pe site-ul Primariei Sectorului 1 zona figureaza ca parc.

INDIGNARE PREZIDENTIALA . La scurt timp terenul a fost cumparat de Costel Costanda, care n-a mai stat pe ganduri si a ingradit cu tupeu asa-zisa proprietate. Fara prea mari probleme a obtinut si o autorizatie de imprejmuire de la Primaria Sectorului 1. Gardul inalt de cativa metri a revoltat pe toata lumea din cartierul Primaverii. Chiar presedintele Ion Iliescu a oprit sa vada de ce peste noapte a "rasarit" un asemenea gard. "Ion Iliescu a oprit masina si a intrebat: "Ce este cu asta?". Nu a avut cu cine sa vorbeasca pentru ca aici se lucreaza intr-o secretomanie de nedescris. Doar cativa muncitori i-au inganat ceva. Apoi a plecat", ne-a marturisit Aurica Gargu, femeia care traieste in spatele gardului imens.

INCHISA. Aurica locuieste de noua ani pe un teren aflat in administrarea Sahia Film. De fapt, pazeste arhiva de filme, iar pentru acest lucru Sahia Film i-a permis sa locuiasca in acel spatiu. Numai ca in momentul in care Parcul Bordei a fost imprejmuit nu s-a tinut cont ca o bucata de pamant apartine altei institutii.

"In doua zile am fost inchisa. Parca eram la puscarie. Eram disperata. M-am dus la Sahia si am spus ca n-am pe unde sa mai intru in casa daca proprietarul ridica gard ca la inchisoare. Pana la urma mi-a facut o portita", spune femeia. Ea se numara printre putinele persoane care poate sa vada ce se intampla in spatele gardului verde ridicat in jurul Parcului Bordei. "Au rupt toate florile din parc, toti pomii subtiri, au ramas in picioare doar copacii grosi. Nu se poate asa ceva! Vara era o splendoare, oamenii veneau aici sa respire aer curat. Acum totul s-a distrus. Proprietarul se lauda ca va construi un hotel si un restaurant. Spune ca mai are putin si obtine toate avizele."

DEFRISAT. Criticate din toate partile ca au dat in proprietate privata o parte din Parcul Bordei, autoritatile locale se jura ca nu vor da nici o autorizatie de constructie. "Acolo va asigur ca nu se va construi nimic! Legea trebuie respectata. In acest moment spatiul este incadrat la V4 (zona verde) si, conform Hotararii 269 din 2000, este considerata zona de protectie a Lacului Floreasca. Proprietarul nu poate sa construiasca decat pe o suprafata de 15%, iar inaltimea maxima a cladirilor nu trebuie sa depaseasca doua niveluri", ne-a declarat Sulfina Barbu, director executiv al Directiei pentru Protectia Mediului din cadrul Municipalitatii. Tot conform legii, proprietarul poate sa defriseze doar copacii uscati, iar pentru fiecare pom taiat ilegal trebuie sa planteze patru. Asta, teoretic, pentru ca este greu de crezut ca vreun inspector va trece de gardul imens care imprejmuieste parcul.
×