x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul Herăstrău, distrus în instanţă

Parcul Herăstrău, distrus în instanţă

de Monica Andrei Capatos    |    21 Mai 2009   •   00:00
Parcul Herăstrău, distrus în instanţă
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

Cred că nu l-aţi uitat pe Fernando. Fernando Enciu. Cel care vrea să construiască în Parcul Herăstrău un hotel cu piscină. Ei bine, el a contestat în instanţă amenda şi măsurile impuse de inspectorii Primăriei Capitalei. N-ar fi prima oară. În 2008 a şi câştigat un astfel de demers, doar suntem în ţara băieţilor deştepţi.



Parcul Herăstrău este monument istoric, teoretic nici o instanţă din lume nu poate să dea câştig de cauză unui investitor care vrea să construiască pe spaţiul verde. Există o legislaţie în vigoare care ar trebui luată în calcul atunci când cineva decide în ţara asta. Ei bine, în cazul lui Fernando Enciu lucrurile au stat altfel. Şi nu este un caz izolat.

Jurnalul Naţional a publicat multe materiale despre construcţiile ilegale din Herăstrău, puţine au fost însă clintite. Fundaţia unui hotel ce se vrea şi cu piscină de pe malul lacului a fost unul dintre subiecte.

Primul control al inspectorilor de la Primăria Capitalei a fost în 2008, iar firma care deţinea terenul de 1.600 metri pătraţi, Nik Import Export SRL, a fost amendată cu 10.000 de RON, pe motiv că a executat fără autorizaţie de desfiinţare construcţiile ce se aflau pe terenul respectiv.

Ca măsură complementară s-a dispus oprirea imediată a lucrărilor şi aducerea imobilului la starea iniţială. Numai că România, fiind ţara tuturor posibilităţilor, proprietarul terenului a contestat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză. Istoria s-a repetat.

În mai 2009, tot în urma unui articol publicat de ziarul nostru, municipalitatea a controlat din nou zona şi a constatat că firma cu pricina a executat fără autorizaţie de construire o lucrare începută în cursul anului 2008, aflată la stadiul de fundaţie din beton, pe o suprafaţă de aproximativ 600 mp, peste care s-a turnat o placă de beton. A urmat o altă amendă de 10.000 RON şi din nou oprirea executării lucrărilor de construire, până la obţinerea autorizaţiei.

Pentru că a văzut că merge, Fernando Enciu contestă din nou în instanţă măsurile luate de municipalitate. Restul e tăcere.

×
Subiecte în articol: observator