x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcul lui Poponeţ - Afacere de 9.000.000 de euro

Parcul lui Poponeţ - Afacere de 9.000.000 de euro

de Monica Andrei Capatos    |    24 Oct 2008   •   00:00
Parcul lui Poponeţ - Afacere de 9.000.000 de euro

De data asta nu l-am găsit într-un club de noapte distrându-se cu fetiţe vesele şi şampanie scumpă, ci în actele unei tranzacţii imobiliare de milioane de euro. Codin Maticiuc, zis şi Poponeţ, băiatul de bani gata, a ajuns să fie şi stăpân pe un parc din centrul Capitalei. 3.600 de metri pătraţi de spaţiu verde, cunoscut sub numele de Parcul Duca, au ajuns în posesia firmei familiei lui Poponeţ în 2005 şi de atunci a încercat prin toate mijloacele să-l distrugă, pe teren fiind proiectat un ansamblu rezidenţial. După ce a obţinut toate avizele de care avea nevoie, înclusiv autorizaţia de construcţie de la Primăria Sectorului 1, petrecăreţul a vândut parcul la sfârşitul anului trecut unei societăţi înfiinţate de doar o lună, primind în schimb nouă milioane de euro.
Acum, spaţiul verde este în pericol, peste 100 de copaci urmează să fie defrişaţi. Singurii care vor să salveze parcul sunt oamenii din zonă, ei dorind să-l adopte. Cea mai bună variantă ar fi exproprierea pentru cauză de utilitate publică, exact ca în cazul Bordei.



Parcul Duca, cunoscut şi sub numele de Parcul Inginerilor, a fost vândut de trei ori, printre cumpărători aflându-se şi Codin Maticiuc, zis şi Poponeţ, cel care a şi obţinut autorizaţia de construcţie de la Primăria Sectorului 1 pentru ridica­rea unui ansamblu reziden­ţial. Peste o sută de copaci urmează să fie defrişaţi. Singurii care vor să salveze parcul, adop­tându-l, sunt oamenii din zonă. Cea mai bună variantă ar fi exproprierea pentru cauză de utilitate pu­blică, exact ca în cazul Bordei.

3.600 de metri pătraţi de spaţiu verde. Pe scurt, un parc în apropierea Gării de Nord, care are o istorie desprinsă parcă dintr-o telenovelă. Terenul situat în spa­te­le blocurilor de pe Bulevardul Duca şi Calea Griviţei a fost din 1959 amenajat drept parc de oamenii care stăteau în zo­­nă. La un moment dat s-a numit şi Parcul Inginerilor, pe motiv că în trecut aici au locuit salariaţii CFR, cei care au construit Gara de Nord. O zonă frumoasă cu peste o sută de copaci, cu locuri de joacă pentru copii, cu alei şi bănci, o minipădure de castani şi tei. Fiind un spaţiu bine poziţionat în centrul Capitalei, a fost imediat ochit de băieţii deştepţi.

Primul pas a fost făcut imediat după ce Traian Băsescu a fost ales primar general. Prin Dispoziţia nr. 6 din 2001, semnată de primarul Băsescu, parcul a fost retrocedat lui André Henry Rismont şi Soniei Gesy Pereanu prin mandatar avocat Lucia Cherecheş, în condiţiile în care Sentinţa civilă nr. 741 din 01.11.2000 a Tribunalului Bucureşti nu a recunoscut calitatea de proprietari şi de moştenitori a celor men­ţi­onaţi mai sus. Nimeni n-a ţinut cont de acest lucru, a fost printre primele dispo­zi­ţii de acest gen pe care actualul preşe­dinte Băsescu le-a semnat în calitate de edil-şef al Capitalei. În acel moment a în­ce­put practic distrugerea Parcului Duca.

În spatele revendicatorilor se afla la momentul respectiv o bătrână, internată într-un ospiciu în Franţa. Aflată sub tutela statului francez, multe dintre semnăturile ei au fost controversate, mai ales că nu semănau. Un scenariu des întâlnit în astfel de situaţii. Femeia a decedat, iar averea ei, care ar fi trebuit teoretic administrată de statul francez, a ajuns pe alte mâini.

VÂNDUT DE TREI ORI
Pentru că trebuia să se piardă urma afacerii, parcul a fost vândut în 10.03.2005 de André Henry Rismont şi Sonia Gesy Pavlovici, văduvă Pereanu, Societăţii Proiect Bucureşti SA. Nouă luni mai târziu, terenul este vândut pentru a doua oară firmei Metropolis Real Estate Developers SRL, care aparţine lui Codin Maticiuc (foto stânga), cunoscut mai degrabă sub nume­le de Poponeţ, "renumit" pentru succesul său la femei de genul Anna Lesko.

Pentru Poponeţ, un parc nu reprezenta mai nimic, nu era nici club de noapte, nici terasă de fiţe, era un loc unde copiii şi bătrânii din zona Gării de Nord ieşeau în fiecare seară. Un ansamblu rezidenţial însă era mult mai tentant. Până la obţi­ne­rea tuturor autorizaţiilor n-a fost decât un pas. La 5.09.2007, firma lui Poponeţ primeşte de la Primăria Sectorului 1 autorizaţie de construire a imobilelor pe spaţiul verde, document care este însoţit şi de avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Cu toate aprobările în buzunar, SC Metropolis Real Estate Developers SRL vinde parcul trei luni mai târziu Societăţii Financial Solution SRL, firmă care s-a înfiinţat cu o lună înainte de a achiziţiona terenul cu nici mai mult, nici mai puţin de nouă milioane de euro, mai exact cu 2.500 de euro pe metru pătrat.

COPACII, ÎN PERICOL
Interesant este că, deşi nu mai este proprietar, firma lui Poponeţ face în conti­nuare demersuri pentru defrişarea urgentă a copacilor din parc, obţinând şi avizul Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti pe vremea când la şefia instituţiei se afla Virgil Cârstea. Oamenii din zonă au ajuns la capătul puterilor, ultima şansă a lor fiind la primarul general, Sorin Oprescu.

"Toată lumea ne-a închis uşa-n nas. Nimeni n-a vrut să ne ajute, cu toate că noi am făcut parcul ăsta, noi am plantat copacii, era locul în care puteam să ne plimbăm copiii. Am ajuns în audienţă la domnul primar Oprescu, care ne-a promis că nu va accepta tăierea arborilor", ne-a declarat Emilia Gheaţă.

La fel de interesant este şi faptul că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, şi-a schimbat părerea despre teren din 2005 până în 2007, când a semnat autorizaţia de construire. Astfel la 27.05.2005, edilul trimite o adresă unei asociaţii de proprie­tari, care i-a cerut ajutorul pentru salvarea spaţiului verde, în care recunoaşte statutul de parc. "Urmare a sesizării Dvs. la Primăria Sectorului 1 şi a verificărilor efectuate la faţa locului, vă comunicăm că nu s-a constatat nici un fel de lucrări de construire în parcul din spatele blocului Dvs. Din datele pe care le deţinem până la această dată, pentru locaţia respectivă nu a fost eliberată nici o auto­rizaţie de construire". Asta era în 2005. Doi ani mai târziu, chiar primarul a semnat actul cu pricina. A existat şi o explicaţie a dânsului. "Cei care au teren acolo au obţinut dreptul de proprietate înainte ca eu să ajung primar. Nu am investit în spaţiul verde tocmai pentru că ştiam că e teren privat. Singura soluţie este ca Primăria Capitalei să nu accepte tăierea copacilor. Terenul trebuie expropriat pentru cauză de utilitate publică, iar eu sprijin această iniţiativă", ne-a declarat Chiliman. De precizat că lângă parc se află şi un sediu al Administraţiei Domeniului Public al Sectorului 1.

Adoptă un parc

Am lansat Campania "Să adoptăm împreună un parc!" cu speranţa că ideea pe care ea s-a fundamentat va fi îmbrăţişată în primul rând de publicul larg. De aceea vă solicităm dumnea­voastră, cititorilor, să trimiteţi pe adre­sele de e-mail ale redactorilor noştri (Monica Andrei, monica.andrei@jurnalul.ro, Marina Constantinoiu, marina.constantinoiu@jurnalul.ro), la numerele de telefon ale redacţiei (021-318.20.37) şi fax (021-318.20.35), dar şi mesaje scurte (SMS) la numărul de telefon mobil 0755-15.15.15 (tarif normal, în reţeaua Orange) cu propuneri în ceea ce priveşte spa­ţiile ce ar putea fi "adoptate". Pri­mări­ile vor decide dacă acestea pot fi sau nu amenajate.

×
Subiecte în articol: observator parcul parc poponeţ