x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcurile din Primăverii şi Floreasca, la tăiere

Parcurile din Primăverii şi Floreasca, la tăiere

de Monica Andrei Capatos    |    16 Noi 2007   •   00:00
Parcurile din Primăverii şi Floreasca, la tăiere

Pentru zonele de lux ale Capitalei, legea mediului nu există. Clădirile de birouri şi blocurile rezidenţiale işi fac loc in parcurile din Primăverii sau Floreasca. Proiectele se găsesc deja spre avizare pe masa Agenţiei de Mediu.Â



Alte două zone verzi, foarte bine cotate pe piaţa imobiliară, vor fi distruse dacă autorităţile nu vor reacţiona la timp. Sedii de birouri de lux riscă să răsară pe Calea Floreasca, colţ cu Johann Strauss, pe malul Lacului
Floreasca, şi Mircea Eliade, colţ cu Moliere, copacii urmănd a fi defrişaţi. Proiectele au fost depuse spre avizare la Agenţia de Mediu.


Legea Mediului, care interzice practic transformarea spaţiilor verzi in zone construibile, nu impiedică sub nici o formă acest fenomen. Porţiunile din parcuri, scuaruri sau alte amplasamente verzi continuă să fie vănate de oamenii cu bani, mai ales că o mare parte dintre acestea se află in centrul Capitalei, fiind foarte bine cotate pe piaţa imobiliară. Calea Floreasca, colţ cu Johann Strauss, pe malul Lacului Floreasca, o zonă verde pe care nişte investitori au pus măna cu scopul de a construi sedii de birouri. Copacii vor dispărea dacă Agenţia de Mediu, acolo unde a fost depus deja dosarul, va da aviz favorabil. "Deocamdată, dosarul a fost trimis la Direcţia de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei pentru că nu au certificat de urbanism. Interesant este altceva, in momentul in care le-a fost comunicat că zona respectivă este verde şi nu poate fi distrusă conform noii legi a mediului, recent modificată, cei care au venit cu proiectul au spus că vor rezolva problema spaţiilor verzi, plantănd iarbă in balcoanele apartamentelor de lux", ne-a spus Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-civica.


PARCUL LUI CEAUŞESCU. Un caz asemănător este cel din cartierul Primăverii, mai exact in zona Mircea Eliade, colţ cu Moliere, un spaţiu care inainte de 1989 făcea parte din domeniul fostului dictator Nicolae Ceauşescu. Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat, iar bucăţica de pămănt a devenit interesantă pentru un grup de afacerişti care vor să o transforme in sediu de birouri, mai ales că in zonă s-au mai construit astfel de clădiri, creăndu-se astfel un precedent. "Atăt spaţiul din Calea Floreasca, căt şi cel din Primăverii sunt zone verzi, decorate cu mulţi copaci. Din păcate, in Planul Urbanistic Zonal al Capitalei, acestea nu figurează ca spaţii verzi, cu toate că planul a fost schimbat in 2000. Mă surprinde acest lucru, pentru că ar fi trebuit să fie revizuit. Am trimis dosarele la municipalitate pentru a clarifica situaţia", ne-a declarat Nicu Băjan, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului.


PRETENŢII PREA MICI. Aceste două cazuri nu sunt unele particulare, multe zone verzi sunt incă in pericol. Mai mult de jumătate din spaţiile verzi ale Bucureştiului au fost distruse, nefiind plantat nici un copac in schimb. Regulile administraţiei locale la acest capitol sunt blănde. Un aviz de defrişare a unei zone verzi niciodată nu este completat pănă la sfărşit. Ultimele rubrici care ar fi trebuit completate se referă la un plan de plantare. Termenul este atăt de general, incăt nu este specificat in avizul cu pricina căţi copaci trebuie plantaţi in schimbul celor tăiaţi, in ce interval de timp şi mai ales care sunt zonele vizate.


Fără reclame pe spaţii verzi

  • de Iulia Barbu
Reclamele publicitare amplasate pe spaţiul verde vor fi indepărtate. Materialul "Publicitatea, inamica spaţiului verde", publicat de Jurnalul Naţional in urmă cu căteva săptămăni, nu a rămas fără ecou. Lucrurile au inceput să se mişte. Astfel, Primăria Sectorului 2 a făcut primul pas. Neculai Onţanu a anunţat că vor fi inlăturate toate reclamele care nu respectă legislaţia şi agresează mediul.


Jurnalul Naţional şi-a propus să urmărească şi să semnaleze orice infracţiune ecologică. Săptămănile trecute, ziarul nostru relata modul in care spaţiul verde este distrus de reclamele care sufocă Bucureştiul de la un capăt la altul. Fără o strategie bine pusă la punct şi cu o legislaţie permisivă, reclama invadase orice petic de verdeaţă din Capitala noastră europeană. Primarii Bucureştiului şi-au promis să demoleze orice panou publicitar amplasat ilegal pe spaţiul verde. Vor fi indepărtate chiar şi reclamele al căror aviz de funcţionare nu a fost prelungit. De altfel, este lesne de inţeles că in locul unor schelete metalice şi al unor stative imense sunt de preferat copacii şi, de ce nu, florile. Intr-o capitală in care ritmul construcţiilor a depăşit cu mult limita bunului-simţ, spaţiile verzi au devenit un lux. Orice petic de verdeaţă este vănat, dacă nu pentru construirea unei clădiri de birouri, măcar o reclamă să işi găsească un loc călduţ. Scuarurile sunt locurile preferate de mulţi publicitari, aşa cum sunt asaltate şi intrările in parc sau intersecţiile importante ale Capitalei. De la Piaţa Unirii la Piaţa Muncii, la intersecţia Văcăreşti cu Mihai Bravu, sau din zona Tineretului şi pănă in Obor sau Piaţa Sudului, Bucureştiul este impănzit de reclame. "Cele mai multe panouri publicitare se găsesc in Sectorul 4, dar nici Sectorul 6 nu stă rău. In schimb, Sectorul 1 este la polul opus. Aici reclamele au fost amplasate cu grijă şi nu sunt atăt de agresive", a specificat Eco-civica.


FÃ...RÃ... SCÃ...PARE. Dacă agresiunea asupra puţinelor zone verzi pe care le mai are Bucureştiul continuă, temperaturile excesiv de ridicate din timpul verii vor deveni o realitate cu care va trebui să invăţăm să supravieţuim. "Numai in condiţiile in care nu se mai construieşte deloc in Bucureşti in următorii ani, iar numărul locuitorilor scade la 700.000, avem şansa să ne incadrăm in cerinţele europene. Ori in Capitală se mănăncă spaţiu verde de la o zi la alta. Cu fiecare maşină care se inregistrează zilnic in Capitală, bucureşteanul mai pierde ceva din zonele verzi la care in mod normal are dreptul", explică Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Eco-civica.


PRIMUL PAS. Autorităţile işi propuneau la un moment dat ca, in căţiva ani, fiecărui locuitor să ii revină 26 de metri pătraţi de spaţiu verde. Este greu de crezut că asemenea planuri ambiţioase vor fi aplicate in Romănia. Faptul că au decis reglementarea amplasărilor reclamelor publicitare ce invadează spaţiul verde este insă un inceput. Neculai Onţanu a inceput demolarea stativelor şi a scheletelor ce asfixiază spaţiile verzi. Angajaţii primăriei au ieşit pe teren şi au inceput demolarea oricărui panou ce nu respectă legislaţia.



Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile care se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de e-mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.




×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde! verde verzi