x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parcurile, la cheremul şmecherilor

Parcurile, la cheremul şmecherilor

de Monica Andrei Capatos    |    13 Mai 2010   •   00:00
Parcurile, la cheremul şmecherilor
Sursa foto: Jurnalul Foto/

Introdusă de fostul ministru al Mediului PDL, Sulfina Barbu, pe ordinea suplimentară a Comisiei pentru Administraţie Publică din Camera Deputaţilor, Ordonanţa 114/2007, singura care mai proteja zonele verzi, a fost modificată radical.



Mai exact, articolul 71, cel care interzicea schimbarea destinaţiilor spaţiilor verzi, a fost scos, astfel, hectare întregi din parcurile Herăstrău, Tineretului, Circului, Verdi, Duca, Prisaca Dornei, I.O.R, Plumbuita, Bordei, Pădurea Băneasa, bazele sportive şi bucăţile de spaţiu verde riscând să ajungă la topor.

"Dacă această modificare a articolului 71 din Ordonanţa 114/2007 va fi aprobată de Camera Deputaţilor, din secunda doi se pot emite autorizaţii de construcţie în parcuri, grădini publice şi spaţii verzi. Trebuie făcut ceva de urgenţă. Am să vorbesc cu Victor Ponta, preşedintele PSD, pentru a-i explica pericolul.

Cred că membrii PSD din Comisie au votat în necunoştinţă de cauză", ne-a declarat Lucia Varga, membră PNL în Comisia pentru Administraţie Publică. Modificarea a fost votată de pedelişti, dar şi de pesedişti. Preşedinta Comisiei şi cea care a pus gând rău zonelor verzi, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, Sulfina Barbu este cunoscută pentru "dragostea" pe care o are pentru natură.

Nu trebuie uitat faptul că ea a fost prima care a dat autorizaţie pentru tăierea copacilor din Parcul Bordei în perioada când la şefia Capitalei era Traian Băsescu, iar Sulfina Barbu conducea, culmea, Direcţia de Protecţie a Mediului. "Sperăm ca peste două săptămâni, când proiectul va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, să convingem colegii să îl trimită înapoi la Comisia de Administraţie Publică pentru a fi reintrodus textul iniţial al articolului 71", ne-a mai spus Lucia Varga.

Jurnalul Naţional a reuşit să salveze prin campaniile pe care le-a demarat de-a lungul anilor o parte din spaţiile verzi care fuseseră trecute pe lista defrişărilor. Un exemplu ar fi Parcul Bordei, care urma a fi transformat într-un cartier de vile de lux. 28.000 de metri pătraţi au fost salvaţi şi reamenajaţi, redevenind parc. 4.600 de metri pătraţi au rămas însă în proprietatea privată a lui Costică Constanda.

Dacă Ordonanţa 114/2007 va fi aprobată cu modificările impuse de PDL, pe terenul mai sus se va putea construi fără nici o problemă. La fel şi pe cele trei hectare din Parcul Plumbuita. Nu vor face excepţie nici Parcul Verdi, retrocedat în totalitate, porţiuni din Parcul Herăstrău, Parcul Tineretului, Pădurea Băneasa.

"Avem multe dosare pe care le-am oprit tocmai invocând Ordonanţa 114. Dacă aceasta va fi schimbată, practic nu mai avem ce să facem. Rechinii imobiliari şi-au atins scopul. Vor distruge tot ce mai e verde în Bucureşti", ne-a declarat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1.

Cele 50 de organizaţii din Platforma pentru Bucureşti s-au declarat vehement împotriva acestei modificări şi vor organiza mitinguri de protest în zilele în care plenul Camerei Deputaţilor va lua în discuţie modificarea ordonanţei 114/2007. Din 1990 încoace, ritmul dispariţiilor zonelor verzi a fost de 100 de hecare pe an. Dezastrul a luat proporţii mai ales în ultimii trei ani. Uniunea Europeană a impus autorităţilor locale să facă în aşa fel încât unui cetăţean să-i revină 26 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Se pare însă că mesajul n-a fost înţeles sau mai bine zis, nu s-a vrut a fi înţeles. Cert este un lucru, dacă mergem în acelaşi ritm, în câţiva ani riscăm să nu mai putem respira. 280 de tone de praf zac pe kilometrul pătrat din cauza dispariţiei copacilor care ar putea reţine fiecare câte 20 de kg. de praf. Conform Institutului de Sănătate Publică, câteva mii de bucureşteni suferă de boli respiratorii din cauza aerului poluat.
50 de ONG-uri din Platforma pentru Bucureşti ameninţă cu proteste.

×
Subiecte în articol: ordonanţa modificare parcuri protejare