x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Părintele" regionalizării, Liviu Dragnea: "Optăm pentru opt sau nouă regiuni de dezvoltare". Care sunt criteriile de delimitare

"Părintele" regionalizării, Liviu Dragnea: "Optăm pentru opt sau nouă regiuni de dezvoltare". Care sunt criteriile de delimitare

09 Iun 2013   •   11:45
"Părintele" regionalizării, Liviu Dragnea: "Optăm pentru opt sau nouă regiuni de dezvoltare". Care sunt criteriile de delimitare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminică, în emisiunea "După 20 de ani", la Pro TV, că numărul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau nouă, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora ţine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea să ducă la nedezvoltare.

"Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferenţele de dezvoltare între judeţe...asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori".

Întrebat care sunt criteriile principale în funcţie de care va fi impărţită România în regiuni, Dragnea a declarat că "în primul rând într-o regiune este important să ai cât mai multe slujbe non-agricole, ăsta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Dacă numărul de slujbe agricole într-o regiune este mai mare decât celelalte, este clar o reţetă pentru nedezvoltare".

În al doilea rând, el a susţinut că regiunile trebuie să aibă capacitatea ca fluxurile de comunicaţie şi de mobilitate a mărfurilor şi persoanelor, transportul şi infrastructura să le aducă dezvoltare.

Pe de altă parte, Dragnea a declarat că fondurile din bugetul de stat alocate regiunilor vor fi stabilite în continuare prin legea bugetului, iar structurile regionale vor distribui judeţelor fonduri pentru dezvoltare prin două modalităţi.

"Jumătate din sumă să meargă către judeţe în funcţie de capacitatea financiară – adică ăsta e principiul solidarităţii – cei care au bani mai puţini să primească puţin mai mult, iar cealaltă jumătate să fie accesibilă prin depunerea de proiecte pe un sistem similar cu fondurile europene, dar nu cu atât de multă birocraţie", a explicat vicepremierul în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV.

Dragnea a mai spus că preşedinţii de consilii judeţene vor rămâne cu aceleaşi competenţe în urma regionalizării, iar forurile pe care le conduc, cu aceleaşi fonduri de la buget, la care se vor adăugat bani suplimentari

Va fi înfiinţată instituţia prefectului regional, care va fi în subordinea Guvernului, iar în cazul judeţelor vor rămâne subprefecţi.

În ceea ce priveşte Consiliul Regional, vicepremierul a declarat că rolul principal al acestuia va fi acela de a coordona activităţile consiliilor judeţene în domeniul dezvoltării regionale.

În cazul reşedinţelor- capitală a regiunilor, Dragnea a susţinut că acestea vor fi decise în ultimă instanţă deoarece va fi "cel mai tensionat lucru şi va genera cea mai multă patimă".

×