x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Când avem voie să spălăm? Părintele Vasile Ioana explică regulile din perspectiva Bisericii

Când avem voie să spălăm? Părintele Vasile Ioana explică regulile din perspectiva Bisericii

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2024   •   15:45
Când avem voie să spălăm? Părintele Vasile Ioana explică regulile din perspectiva Bisericii
Sursa foto: youtube.com/@ParinteleVasileIoana

Într-o recentă apariție la emisiunea „Pastila de Frumusețe”, difuzată pe DC News, Spectacola și DC Medical, Părintele Vasile Ioana a oferit sfaturi practice pentru gospodine în legătură cu activitățile casnice în perioada sărbătorilor de iarnă și după Bobotează.

Părintele Vasile Ioana a subliniat importanța respectării calendarului creștin ortodox și a precizat că zilele notate cu roșu reprezintă sărbători cu ținere, în care este recomandat să evităm munca obișnuită. Cu toate acestea, el a clarificat că acest lucru nu înseamnă că nu putem să punem masa, să spălăm vasele sau să folosim mașina de spălat. Părintele a adăugat că viața sa s-a îmbunătățit considerabil după achiziționarea unei mașini de spălat.

Pentru a evita confuziile, Părintele Vasile Ioana a explicat că activitățile obișnuite, cum ar fi spălatul, sunt permise în zilele normale, adică cele fără notare roșie în calendar. Astfel, gospodinele pot gestiona activitățile casnice fără a încălca învățăturile Bisericii.

În ceea ce privește perioada de după Bobotează, Părintele Vasile Ioana a subliniat că sfințirea apelor la Bobotează nu impune restricții asupra activităților cotidiene precum spălarea sau făcutul dușului. Părintele a explicat că, după sărbătoarea Bobotezei, în perioada 9-11 ianuarie, oamenii pot desfășura activități obișnuite, inclusiv spălatul, fără nicio problemă.

„Avem același principiu. Atunci când la Bobotează Dumnezeu trimite pe fiul său la malul Iordanului și Ioan Botezătorul spune: „Iată-l! Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!” și Hristos intră în apa Iordanului, se sfințește firea apelor, adică toate apele se sfințesc prin prezența lui Hristos în apa Iordanului.

Noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, rugăciune și invocarea Duhului Sfânt să vină la apă și apa devine aghiazmă, apă sfințită prin invocarea prezenței Duhului Sfânt. Asta nu înseamnă că tu după Bobotează opt zile nu ai voie să-ți faci duș, nu ai voie să speli. Doamne ferește! Este greșit!

Noi ținem sărbătorile de Bobotează. Luăm aghiazmă mare, ținem ziua de Bobotează, ziua de sfântul Ioan, dar pe 9, 10, 11 ianuarie poți să speli fără nicio problemă. Nu scrie nicăieri că nu ai voie să speli.

Când e roșu în calendar, e sărbătoare cu ținere, când este negru, e o zi normală.", a spus părintele Vasile Ioana la DC News.

În concluzie, Părintele Vasile Ioana a încurajat credincioșii să respecte tradițiile și sărbătorile, dar și să aibă în vedere aspectele practice ale vieții cotidiene, respectându-le în mod corespunzător în conformitate cu învățăturile Bisericii.

×