x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părinţii întârzie vaccinarea copiilor. Medic: Poliomielita, difteria, tetanosul sunt boli care ucid

Părinţii întârzie vaccinarea copiilor. Medic: Poliomielita, difteria, tetanosul sunt boli care ucid

02 Mai 2020   •   20:00
Părinţii întârzie vaccinarea copiilor. Medic: Poliomielita, difteria, tetanosul sunt boli care ucid

Medicii spun că mulţi părinţi nu vin cu copiii la vaccinare de teamă că s-ar putea infecta cu coronavirus. Programul naţional de imunizare trebuie să continue în ciuda pandemiei.

Claudia Stan are patru copii. Femeia spune că nimic nu e mai periculos decât un vaccin nefăcut la timp, aşa că acum două zile şi-a imunizat fetiţa cea mică.

„Este un vaccin care se face la vârsta de un an şi nu am dorit să-l amân”, a declarat Claudia Stan, o mămică din Craiova.

Mulţi părinţi se tem însă să iasă din casă de teamă să nu se infecteze cu coronavirus. Violeta a aşteptat câteva zile peste data la care ar fi trebuit să-şi vaccineze fetiţa de 11 luni.

„Ne-am temut ca nu cumva să ne infectăm pe drum sau în cabinet, dar ne-am dus cu măşti, cu mănuşi. Am avut anumite rezerve să sunăm noi, au apucat să treacă câteva zile şi ne-au sunat de la cabinet”, a spus şi Violeta Voidean, o mămică din Cluj.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că mulţi părinţi aleg să întârzie vaccinarea copiilor lor.

„Programul naţional de imunizare are nevoie să continue. Avem 19.990 de cazuri de rujeolă, 68 în ultima săptămână”, a declarat medicul Valeria Herdea, medic pediatru. Cred că acum este cea mai importantă regulă pentru a proteja copiii noştri, să ştiţi că vorbim de poliomielită, de difterie, de tetanos, de pertusis, de rujeolă, sunt boli care ucid”, a spus aceasta.

Medicii spun că este pericol pentru copil și părinți când merg la cabinet, pentru că ei au făcut în aşa fel încât să nu se întâlnească cu alţi pacienţi.

„Menţinerea acestor copii la risc pentru dezvoltarea tusei convulsive, în condiţiile în care ştim că anticorpii materni au o valabilitate de aprox. 6 săptămâni înseamnă să dezvoltăm un volum de persoane susceptibile de a dezvolta tuse convulsivă cu posibilitatea unor forme severe”, a declarat şi Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din Ministerul Sănătăţii.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vaccinare copii poliomielita difteria tetanos