Liderii lumii, dar şi oamenii obişnuiţi, de toate culorile, etniile, orientările politice, religiile şi vârstele au ieşit în stradă la Paris, dar şi în mai multe oraşe din cele patru colţuri ale lumii, pentru a spune răspicat că sunt împotriva terorii şi pentru libertate, pentru dreptul fiecăruia de a gândi şi de a se exprima neîngrădit de groaza că armele se vor opune gândurilor. “Toţi împreună, pentru istorie”, titrau posturile de televiziune franceze care transmiteau în direct marşul impresionat şi aplauzele cu care erau întâmpinaţi liderii lumii care au decis să sfideze pericolul şi să vină la Paris pentru a spune “nu” răspicat terorii. Rudele şi prietenii celor 17 victime ale atacurilor care în trei zile au îndoliat Franţa şi îngrozit Europa şi nu numai, s-au aflat, evident, printre participanţii la acest eveniment istoric, iar posturile de televiziune au rostit în câteva rânduri, în timpul manifestaţiei, numele victimelor.
50 de lideri străini
“Parisul este astăzi capitala lumii”, a afirmat preşedintele francez, în faţa membrilor Guvernului reuniţi la Palatul Elysee, înainte de a participa la Marşul solidarităţii împotriva terorismului, la care erau aşteptate sute de mii de persoane şi peste 50 de lideri străini, printre care şi noul preşedinte al României, Klaus Iohannis.
Evenimentul, organizat în condiţii de maximă securitate, supravegheat de 5.500 de poliţişti, a avut loc în contextul în care atenţia europeană şi internaţională au fost monopolizate, începând de miercuri, de seria de acţiuni cu caracter terorist comise în Franţa, printre care un atac armat soldat cu moartea a 12 persoane şi rănirea altor 11 la sediul publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo şi o luare de ostatici la un magazin evreiesc din estul Parisului. Atentatul de la Charlie Hebdo, cel mai sângeros din istoria Franţei, a provocat o undă de şoc în întreaga lume.
Ce fel de Schengen
La mai bine de o oră de la începerea marşului, presa franceză contabiliza prezenţa oamenilor în alte oraşe: 150.000 de persoane la Lyon, 60.000 la Rennes, 60.000 la Saint-Etienne, 40.000 la Perpignan, 15.000 la Blois, 14.000 la Tarbes, 10.000 la Colmar, 10.000 la Dammartin-En-Goele (unde au fost încercuiţi şi ulterior lichidaţi cei doi terorişti de la Charlie Hebdo) şi 4.000 de persoane la Noumea.
Majoritatea ediţiilor de duminică ale presei franceze au publicat pe prima pagină fotografii de la marşurile anterioare, care au reunit sâmbătă peste 700.000 de oameni în principalele oraşse franceze, care au militat pentru libertatea de exprimare şi pentru toleranţă.
Miniştrii de Interne din 11 ţări europene şi ministrul american al Justiţiei, Eric Holder, reuniţi la Paris, au căzut de acord să consolideze cooperarea în ceea ce priveşte controlul deplasărilor combatanţilor străini şi lupta împotriva “vectorilor radicalizării”, îndeosebi pe Internet. Ei şi-au manifestat intenţia de a revizui Tratatul Schengen pentru a îmbunătăţi controalele la trecerea frontierelor externe ale UE.
Mesajul care dă de gândit
Fiica uneia dintre victimele atacului de la Charlie Hebdo, desenatorul Georges Wolinski, Elsa, a comentat pentru un post de televiziune francez marşul republican care se desfăşura la Paris. Elsa a afirmat că speră ca oamenii să nu cadă în capcana rasistă, să nu se pună semnul egal între religia musulmană şi terorişti şi mai ales ca francezii să nu ajungă să voteze pentru partidul extremist al lui Marie Le Pen, Frontul Naţional, căci altfel “toţi au murit degeaba”.
Georges Wolinski, asasinat la vârsta de 80 de ani, în atentatul de la Charlie Hebdo, era o legendă a satirei de presă.
Eroul de la magazin
Acţiunile teroriste care s-au înlănţuit în Franţa în ultimele zile au consemnat un erou foarte discret, dincolo de toate detaliile ororii. Luarea de ostatici de la un magazin de tip alimentar evreiesc din Paris, coordonată cu acţiunile atacatorilor fugari de la Charlie Hebdo, s-a soldat cu moartea a patru clienţi ai magazinului, dar şi cu salvarea multor altor vieţi. Şase clienţi ai magazinului s-au ascuns într-o cameră frigorifică în momentul în care Amedy Coulibaly, atacatorul, a deschis focul în magazin. Cel care i-a ajutat să se ascundă era un musulman (!) angajat al magazinului. Ostaticii au putut comunica cu exteriorul graţie telefoanelor mobile. Eroul de la magazinul evreiesc Hyper Cacher, musulmanul Lassana Bathily, care a salvat ostatici fără să îl intereseze cum îl cheamă pe Dumnezeul la care se roagă, este originar din Mali. La marşul contra terorismului, în primul rând, alături de preşedintele Franţei, s-a aflat şi şeful statului Mali, cel care a solicitat intervenţia militară a Franţei în ţara sa, pentru a combate terorismul.