x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul European, cu ochii pe minoritatea maghiară din România

Parlamentul European, cu ochii pe minoritatea maghiară din România

de Istvan Deak    |    14 Iun 2012   •   16:03
Parlamentul European, cu ochii pe minoritatea maghiară din România

Presedintele Intergroupului minoritatilor nationale din cadrul Parlamentului European, Tabajdi Csaba (MSZP), a declarat ca institutia pe care o conduce nu va ramane pasiva la situatia minoritatii maghiare din Romania. 'Intergroupul minoritatilor nationale sustine interesele maghiarilor din Romania. In ultima perioada, noul Guvern roman a luat o serie de decizii care pun intr-o situatie defavorabila comunitatea maghiara din Romania. In interesul solutionarii acestei situatii vom demara discutii bilaterale cu reprezentantii politici legitimi ai maghiarilor din Romania si cu Guvernul roman. Este de datoria fortelor politice maghiare ca prin initiativele si declaratiile lor sa ajute la gasirea unei solutii, nicidecum sa amplifice tensiunea existenta', a declarat Tabajdi, dupa o intalnire avuta cu vicepresedintele UDMR, Borbely Laszlo, si cu ambasadorul Stelian Stoian, seful Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei.

Borbely a declarat in cadrul intalnirii ca fata de situatia anterioara, lucrurile au intrat intr-un regres evident, in special prin faptul ca in programul noului Guvern roman nu se aminteste deloc de minoritatile nationale, aspect unic de la Revolutie incoace. 'Guvernul a retras autorizatia liniei maghiare de la UMF Targu-Mures, desi era obligat prin lege sa o autorizeze. Atrag atentia asupra faptului ca in anul 2013, noul Guvern isi propune schimbari administrative importante care vor avea un efect imediat asupra minoritatilor nationale', a spus Borbely. In replica, Stelian Stoian a dat asigurari ca Guvernul roman este deschis la o discutie cu reprezentantii UDMR care sa duca la solutionarea problemelor minoritatii maghiare.

Tabajdi Csaba a subliniat ca rezolvarea problemelor minoritatilor ar trebui sa reprezinte o prioritate. 'Problemele trebuie analizate in interiorul Romaniei. Trebuie sa existe o comunicare permanenta intre Guvernul roman si reprezentatii UDMR. Cu ocazia alegerilor locale din 10 iunie, a devenit un lucru evident faptul ca UDMR se bucura de sprijinul majoritatii alegatorilor maghiari. La alegerile parlamentare din toamna, nici o forta politica nu poate decide in locul comunitatii maghiare din Romania care formatiune politica sa ii reprezinte cel mai bine interesele. Rolul Guvernului ungar si al partidelor politice este ca prin UE si alte institutii europene, precum si prin relatiile bilaterale, sa incerce sa solutioneze problemele minoritatii maghiare din Romania. Activitatea partidului Fidesz in Transilvania, in special prin tentativa de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, dar si prin turismul de campanie al lui Kover Laszlo, nu face altceva decat sa ingreuneze demersurile legale de a gasi o solutie prin intermediul institutiilor internationale abilitate', a declarat Tabajdi Csaba, parlamentar european din partea Partidului Socialist Ungar (MSZP). (deak.istvan@jurnalul.ro)

×