x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Participare redusa la mitingul jurnalistilor

Participare redusa la mitingul jurnalistilor

05 Apr 2005   •   00:00

Aproximativ 100 de sindicalisti, trecatori si doar cativa jurnalisti au protestat, ieri, in fata Casei Presei Libere din Bucuresti, la chemarea Sindicatului Initiativa R, in semn de solidaritate cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak.



  • de MAGDA COLGIU

  • TACERE. Breasla jurnalistilor a fost reprezentata de un numar mic de persoane
    Participantii la miting, printre care s-au numarat sindicalisti de la Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA, Federatia Generala Sindicala "Familia", dar si membri ai Asociatiei "21 Decembrie 1989", Asociatiei pentru apararea drepturilor apatrizilor si refugiatilor si Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991, nu au scandat si nici nu au tinut discursuri.

    TACERE. Romulus Cristea, presedintele Sindicatului Initiativa R, a motivat tacerea participantilor prin faptul ca nu se doreste decat sa se arate solidaritatea fata de jurnalisti si de familiile lor. "Dorim, de asemenea, sa atragem atentia autoritatilor sa comunice mai mult cu noi", a precizat Cristea. Breasla jurnalistilor a fost reprezentata de un numar redus de persoane, majoritatea fiind angajati ai cotidianului Romania Libera, colegii lui Eduard Ohaenesian, unul dintre jurnalistii rapiti. Postul Prima TV, care are doi jurnalisti rapiti in Irak, nu a fost reprezentat decat de reporterul care venise sa realizeze un material de la fata locului. Presedintele Sindicatului Initiativa R, jurnalist la randul sau, a explicat prezenta la miting a unui numar redus de ziaristi, prin faptul ca solidaritatea presei din Bucuresti "este diluata, fiind sub solidaritatea jurnalistilor din provincie".

    SPRIJIN
    Presa europeana isi exprima, la Bruxelles, solidaritatea cu jurnalistii romani rapiti in Irak. Intr-un comunicat difuzat de Agentia de Monitorizare a Presei, editorii presei europene isi exprima solidaritatea cu Florence Aubenas, corespondenta cotidianului francez Liberation, rapita impreuna cu translatorul ei irakian la 5 ianuarie 2005, si cu cei trei jurnalisti romani, Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. "Reafirmam ca nu exista libertate fara libertatea de a informa publicul, in orice loc, in orice moment. Acesta este un drept fundamental pe care fiecare dintre noi trebuie sa-l apere si sa-l promoveze", se arata in comunicatul ziaristilor europeni. Acesta vine dupa o serie de alte comunicate de solidarizare a ziaristilor din lumea araba si Europa. (Marina Constantinoiu)

    ×
    Subiecte în articol: observator