x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Partidul Umanist Social Liberal: O sărbătoare cum toate ar trebui să fie - Ziua națională sărbătorită ALTFEL

Partidul Umanist Social Liberal: O sărbătoare cum toate ar trebui să fie - Ziua națională sărbătorită ALTFEL

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   13:50
Partidul Umanist Social Liberal: O sărbătoare cum toate ar trebui să fie - Ziua națională sărbătorită ALTFEL

Partidul Umanist Social Liberal a aniversat, conform tradiției asumate, aceea de a face altfel de politică, într-un mod inedit Ziua Națională a României.

Astfel, partidul ale cărui principii fondatoare sunt onoarea, demnitatea și curajul, a organizat la Palatul Parlamentului o dezbatere publică, pe teme deopotrivă istorice și actuale, eveniment la care au participat reprezentanți ai mediului academic, ai clerului, istorici, cercetători și chiar un elev de gimnaziu, pasionat de trecutul țării.

Discuțiile s-au axat în principal pe contribuțiile tuturor acelor forțe din societate, care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918, un apogeu al unității și solidarității, spre deosebire de prezentul actual, caracterizat din păcate printr-o dezbinare și un clivaj fără precedent.

Printre vorbitorii de marcă ai dezbaterii moderate de politologul Bogdan-Ion Jelea, s-au numărat istoricul Stejărel Olaru, preotul Francisc Doboș, paroh al bisericii Sacre Coeur din București, profesorul și teologul Cristian Trandafir, paroh al Bisericii Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare, Tudor Vișan-Miu, cercetător și doctorand în istorie, profesorul si diplomatul Dumitru Preda, Directorul Științific al Fundației Europene Titulescu și Eduard Alexandru Scorțar, elev în clasa a V-a al Colegiului bilingv „George Coșbuc”.

Partidul Umanist Social Liberal a fost reprezentat de o parte dintre membrii conducerii, printre care deputații Grațiela Gavrilescu și Steluța Cătăniciu, organizatorii dezbaterii, avocatul Daniel Ionașcu, președintele executiv al PUSL, precum și Doina Pârcălabu, președintele PUSL București și secretar de stat în Ministerul Familiei.

Printre concluziile dezbaterii s-au desprins soluțiile, ilustrând sloganul FAPTE, NU VORBE,  propuse de umaniști la două probleme cu o importanță aparte, deși ignorate de celalalte partide de pe scena politică.

Prima este cea a manualelor școlare de istorie, care nu pun suficient accent pe contribuția personalităților care au făcut posibil momentul 1 Decembrie 1918, mai cu seamă că majoritatea dintre aceștia au sfârșit tragic în temnițele comuniste. Prin urmare, liderii umaniști vor solicita Ministerului Educației actualizarea programei școlare în acord cu realitățile istorice și importanța acestora.

A doua este lipsa de recunoaștere a martiriului unor autentici eroi, fără de care ceea ce numim astăzi Ziua Națională a României nu ar fi existat. Prin urmare, PUSL va solicita Guvernului României constituirea unui colectiv de specialiști, care să întocmească  o listă a eroilor naționali, contributori ai momentului 1918, a căror memorie să fie  cinstită în fiecare an, pe 1 decembrie.

×