x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pârvulescu, primarul din Fărcăşeşti, reţinut pentru mită de 348.000 de euro

Pârvulescu, primarul din Fărcăşeşti, reţinut pentru mită de 348.000 de euro

de Violeta Fotache    |    03 Mar 2011   •   16:48

Procurorii din cadrul Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Craiova efectuează cercetări penale faţă de inculpatul PÂRVULESCU CONSTANTIN, primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă s-a obţinut pentru sine sau altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada iunie 2000 – 2008, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, a condiţionat atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică firmelor administrate de două persoane denunţătoare în cauză, de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţie publică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea a unui procentaj de 20% din valoarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe care primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători.

Foloasele pretinse şi primite de inculpatul Pârvulescu Constantin de la cei doi denunţători totalizează 1.500.000 lei (echivalentul a 348.000 euro) şi au fost primite în bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect - prin intermediul unor persoane cu care primarul se află în relaţii de rudenie - precum şi prin intermediul firmei PÎRCONSGIL S.R.L. (în care inculpatul a fost asociat şi administrator până în anul 2003). Între foloasele primite se numără două apartamente inclusiv renovarea, unul în Tîrgu Jiu, altul în Bucureşti, un autoturism Dacia papuc, construirea şi utilarea unei brutării pentru firma PÎRVCONSGIL S.R.L.

În schimbul foloaselor primite, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, firmelor reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti, in valoare totală de aproximativ 5,3 milioane lei (1,4 milioane euro la cursul mediu de schimb aferent perioadei). Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada menţionată.
În plus, inculpatul Pârvulescu Constantin, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a aprobat plata sumei de 423.800 lei în beneficiul unei firme a denunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură.

În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, inculpatul Pârvulescu Constantin a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 lei (140.000 euro).

În scopul ascunderii şi disimulării provenienţei bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, inculpatul Pârvulescu Constantin s-a preocupat ca o parte din acestea să figureze în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale.

Inculpatului PÂRVULESCU CONSTANTIN i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 3 martie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, la aceeaşi dată acesta urmând să fie prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

×