x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paște 2020: Cum se va împărţi anul acesta anafura credincioșilor

Paște 2020: Cum se va împărţi anul acesta anafura credincioșilor

06 Apr 2020   •   16:24
Paște 2020: Cum se va împărţi anul acesta anafura credincioșilor

Arhiepiscopia Clujului a anunțat că Paștile vor fi distribuite acasă credincioșilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinișoare, ambalate direct de brutării, care se vor așeza alături de un pahar etanș sau sticluță cu vin într-o pungă de plastic, care va fi sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului transmis, luni, pachetul cu sfintele Paști va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia.

„Pentru pregătirea pâinii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii. Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paști va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia”, se arată în comunicat.

De asemenea, în ceea ce privește slujbele religioase din Săptămâna Patimilor, acestea vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se înconjura sfântul lăcaș.

„Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <>, preoții vor cânta de 3 ori <>, pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba își va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaș”, se mai arată în comunicat.ți>

Pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului se va respecta, în continuare, dispoziția de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de PF Patriarh Daniel.

×
Subiecte în articol: paste anafura