Potrivit Antena 3 CNN, creșterile de preţuri îi fac pe români să achiziţioneze din ce în ce mai puţină carne. Estimările sunt că înaintea Paştelui Ortodox mieii vor fi şi mai scumpi, pentru că cererea pe piaţă va fi mai mare.
”55 de lei un kilogram, destul de scump”, spune un român.
Dacă în anii trecuţi plecau acasă cu plasele aproape pline, acum românii îşi permit să cumpere doar câteva bucăţi de miel.
”E cam scump, la pensiile noastre e prea piperat. Nu-mi pot permite luxul ăsta, din păcate”, spun românii.
Alții, în schimb, nu-și permit nici măcat o bucată de carne de miel.
”E prea scump, eu mă gandesc nici să nu cumpar, e prea scump”, spune un alt român.
Preţul unui kilogram de carne de miel este de 55 de lei, cu 10 lei mai scump faţă de anul trecut.
Mai există, însă, varianta de a cumpăra direct de la producător, acolo unde preţul nu depăşeşte 30 de lei pe kilogram, spun crescătorii de animale.
”Anul acesta îl dăm cu 23 lei kilogramul. Îl cântărim viu și clientul cum dorește. Ori tăiem, ori le ducem așa”, spune un producător.
Preţul pentru un kilogram de carne de miel s-a majorat din cauza scumpirilor la furaje, energie şi creşterea costurilor cu forţa de muncă.