x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriarhia Română, mai bogată cu şase noi arhiepiscopii

Patriarhia Română, mai bogată cu şase noi arhiepiscopii

20 Iun 2009   •   00:00

Episcopiile Râmnicului, Romanului, Buzăului şi Vrancei, Episcopia Argeşului şi Muscelului, precum şi cele ale Dunării de Jos şi Aradului au fost ridicate la rangului de arhiepiscopii, prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care s-a întrunit joi şi vineri în şedinţa de vară.



De asemenea, 'pentru activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită şi îndelungată a Bisericii', au fost ridicaţi la rangul de arhiepiscopi onorifici Iustinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Ioan Selejean, episcopul Covasnei şi Harghitei, care, în 2007, a fost desemnat candidat pentru scaunul de patriarh.

În urma ridicării episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie cu titulatura nouă de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, PS Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rangul de Episcop vicar, scrie Agerpres.

Cele şase noi arhiepiscopii se alătură celor zece mai vechi şi anume Arhiepiscopia Bucureştilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviştei, Arhiepiscopia Iaşilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Timişoarei.

Pentru românii ortodocşi din afara graniţelor funcţionează Arhiepiscopia Chişinăului, cu sediul în municipiul Chişinău, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, cu sediul la Paris, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, cu sediul la Nurnberg, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a celor două Americi, cu sediul la Chicago.

De asemenea, sinodalii au decis înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara.

Potrivit statutului BOR, episcopiile şi arhiepiscopiile sunt unităţi bisericeşti constituite dintr-un număr de parohii, grupate în protopopiate, precum şi din mănăstirile aflate pe un anumit teritoriu. Arhiepiscopiile includ un anumit număr de episcopii. În cuprinsul lor pot funcţiona instituţii de învăţământ teologic şi confesional, social-filantropice. Sub raport canonic şi administrativ, episcopiile şi arhiepiscopiile sunt grupate în mitropolii, conduse de către un mitropolit.

Sfântul Sinod se întruneşte anual în cel puţin două şedinţe de lucru în perioadele de primăvară şi toamnă, iar în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie.

Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate, fiind condus de către patriarh.

×
Subiecte în articol: observator arhiepiscopia