Aproximativ 3.000 de monede datand din perioada romana si alte 600 de obiecte din bronz, plumb si fildes, avand aceeasi vechime, au fost descoperite de politistii de frontiera mehedinteni, in portbagajul unor romani ce intentionau sa treaca granita. Posesorii nu aveau nici un fel de documente pentru aceste obiecte.
Traficul cu obiecte de patrimoniu nu este o noutate. Comori intregi din Patrimoniul Cultural National fac deliciul traficantilor, deoarece, in strainatate, valoarea acestor obiecte este fantastica.Matizul cu surprize
Saptamana aceasta, politistii de frontiera au facut cea mai importanta captura de obiecte de patrimoniu datand din perioada romana. Autoritatile de la Vama Svinita aveau informatii ca in zona exista mai multi localnici âcautatori de comori", care incearca sa vanda ilegal monede vechi si obiecte antice. Politistii au oprit, zilele trecute, un autoturism Matiz, in care se aflau doi romani, un barbat si o femeie. Masina a fost controlata, iar in portbagaj au fost gasite 1.920 de monede din aur si argint, dintre care foarte multe identice si foarte uzate. âLa prima vedere, acestea par a fi de provenienta romana, deoarece au reprezentat pe ele chipul unor imparati romani", spun anchetatorii. Tot in portbagaj, au mai fost gasite alte 606 de obiecte, printre care varfuri de sageti, fibule, agrafe de par si accesorii din fildes, de asemenea datand din perioada romana.
Comoara cumparata cu 225 de euro
Soferul, care parea si proprietarul acestor obiecte, sustine ca a cumparat monedele de la reprezentantii unui cerc de numismatica organizat undeva in Bucuresti. Mai mult, el a afirmat ca a platit in schimbul lor 9 milioane de lei, insa vanzatorii nu i-au dat si documente justificative. Atat banii romani, cat si celelalte obiecte au fost confiscate si trimise pentru expertiza la Oficiul Patrimoniului Cultural National din cadrul Muzeului din Drobeta Turnu Severin.
Ion Alexandru