x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronul medicilor - Pantelimon: Un doctor care a ajuns sfant

Patronul medicilor - Pantelimon: Un doctor care a ajuns sfant

de Daniela Cârlea Şontică    |    30 Iul 2006   •   00:00

Sunt multi sfinti in calendar numiti doctori fara de arginti. Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, abia praznuit la 27 iulie, este unul dintre ei.

OCROTITOR. Asezamantul monahal de la Techirghiol a fost initial sanatoriu preotesc si purta numele "Sfantul Pantelimon"
Sunt multi sfinti in calendar numiti doctori fara de arginti. Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, abia praznuit la 27 iulie, este unul dintre ei.

Acest sfant, luat adesea ca patron al spitalelor si scolilor de medicina, si al medicilor in special, a trait in secolul al IV-lea in Imperiul Roman. Inainte de a fi crestin era un doctor renumit. A primit cunostintele medicale de la doctorul Eufrosin. Sfantul ajunsese la asa mare pricepere in stiintele medicale, incat imparatul Maximian ar fi vrut sa-l ia la palatul sau ca medic particular. Tanarul doctor s-a intalnit cu Sfantul Ermolae, care i-a spus ca stiinta medicala aduce doar o slaba usurare naturii noastre sortite mortii si ca numai Hristos, singurul Doctor adevarat, a venit sa ne aduca Mantuirea, fara leacuri si fara plata.

INVIEREA. Pantoleon, caci asa se numea sfantul, a gasit intr-o zi pe drum un copil care murise din cauza unei muscaturi de sarpe. El L-a chemat in ajutor pe Doctorul de care ii vorbise Ermolae. Indata copilul a inviat, iar sarpele a murit pe loc. Impresionat ca Dumnezeu l-a ascultat, Pantoleon a primit botezul de la preotul Ermolae. Tanarul crestin a vindecat un senator care era orb din nastere si care s-a botezat si el in urma minunii. Dar ceilalti doctori din Nicomidia, invidiosi pe el, l-au parat imparatului ca este crestin. In timp ce era judecat, el l-a rugat pe Dumnezeu sa vindece un paralitic care fusese adus acolo si minunea s-a produs si de aceasta data. Alti oameni au trecut la crestinism. A fost torturat ingrozitor, dar nici un chin nu l-a omorat, asa ca imparatul a hotarat sa-i taie capul. Atunci, un glas din cer i-a spus ca va fi primit in curand in randul mucenicilor lui Hristos si i-a schimbat numele din Pantoleon in Pantelimon, care inseamna "prea milostiv". Capul i-a cazut sub sabie, iar din grumaz i-a curs lapte.

×
Subiecte în articol: credinta