x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patru cutremure într-o singură oră, în Vrancea şi Galaţi

Patru cutremure într-o singură oră, în Vrancea şi Galaţi

24 Noi 2010   •   10:59
Patru cutremure într-o singură oră, în Vrancea şi Galaţi
Nu mai puţin de patru cutremure au avut loc noaptea trecută, în România, într-o singură oră. Seismele au fost de mică intensitate, dar specialiştii spun că astfel de evenimente sunt rare. Trei dintre cutremure s-au produs în zona Vrancea, iar al patrulea a avut loc în zona Galaţi.

Deşi au fost seisme de suprafaţă, ele nu s-au resimţit nici în localităţile apropiate de epicentru. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, iar cel mai slab de doar 2,4.

Potrivit Centrului Seisimic Euro Mediteranean, primul cutremur s-a produs la ora locală 00:55 şi a avut o magnitudine de 2,8 pe scara Richter. Epicentrul a fost localizat la 37 de kilometri Vest de Focşani şi 37 de kilometri Nord-Vest de Râmnicu Sărat, la o adâncime de 24 de kilometri.

Cel de-al doilea seism a avut loc după circa 13 minute şi a avut o magnitudine de 2,5 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 18 kilometri Nord-Vest de Galaţi şi 10 kilometri Sud-Est de Pechea. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 12 kilometri.

Al treilea cutremur s-a produs la ora locală 01:51, la o adâncime de 26 de kilometri. Potrivit seismologilor, acesta a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, iar epicentrul a fost localizat foarte aproape de primul cutremur.

Ultimul seism a fost înregistrat la ora 01:56 în aceeaşi zonă - 37 kilometri Vest de Focşani, 35 kilometri Nord-Vest de Râmnicu Sărat. Magnitudinea acestuia a fost de 2,4 pe scara Richter, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 25 kilometri, potrivit antena3.ro.

Cutremurele cu o magnitudine de sub 5 pe scara Richter sunt considerate a fi de intensitate mică. Acestea au loc relativ frecvent la noi în ţară. De regulă, cele care depăşesc magnitudinea de 2-3 pe scara Richter sunt resimţite uşor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, însă acestea nu provoacă victime sau daune materiale.

×