x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pavelele modernizează curtea. Vezi cât te costă

Pavelele modernizează curtea. Vezi cât te costă

04 Mai 2012   •   06:51
Pavelele modernizează curtea. Vezi cât te costă

Producatorii sau agentii economici care fac afaceri cu pavele ofteaza cu gandul la vanzarile din anii trecuti. Inainte de criza, orice proprietar care isi cumpara casa, si nu erau putini, a doua zi suna dupa pavele. Acum rar mai apare un client, chiar daca anotimpul este unul propice, in care cererea ar trebui sa creasca.

'De cand cu criza financiara, vanzarile sunt foarte, foarte slabe. Preturile la pavele au scazut cu aproximativ 10%, dar vanzarile tot nu isi revin", a spus, pentru RTV.NET, Nicu Stan, directorul firmei Serpocom. Dintre cei care isi mai permit, mai multi aleg varianta pavelelor in detrimentul amenajarii curtii cu beton, cea de-a doua fiind considerata scumpa si nefunctionala. 'Amenajarile moderne prevad montarea de pavele in locul variantei cu ciment, pentru ca pavelele arata mult mai bine", a spus Adrian Iovescu, designer in cadrul firmei Accent Design.

Pavelele sunt indicate pentru pavarea de alei, curti interioare, terase, parcaje, trotuare cu trafic pietonal intens si mediu. In functie de grosime, pavelele suporta greutati de pana la 10 tone. Pentru ca vanzarile sunt mici, dar si pentru ca materialele din care se confectioneaza pavele au scazut la pret, comparativ cu perioada de dinainte de criza financiara, pretul pavelelor este mai mic. 'Preturile produselor sunt mai mici cu minim 20% fata de acum trei-patru ani", a mai precizat Nicu Stan.

23-32 de lei metrul patrat de pavele
Astfel, s-a ajuns ca modelul cel mai ieftin de pavela sa coste 23 de lei metrul patrat, fara TVA, piatra avand o grosime de 4 centimetri. Cele mai scumpe pavele sunt cele care, pe langa forma mai deosebita, sunt de culoare verde sau albastra. Acestea au un pret de aproximativ 20-30% mai mare. 'Verde si albastru sunt culori de lux, intrucat oxidul care se foloseste pentru colorarea dalei este extrem de scump", a amintit Nicu Stan.

Chiar daca sunt mai scumpe, majoritatea clientilor prefera pavelele colorate. Cel mai scump pavaj costa aproximativ 32 de lei metrul patrat, fara TVA, este colorat, are o grosime de zece centimetri si este alcatuit din pavele diferite ca forma si dimensiuni.

• Citeste mai mult pe RTV

×