Pe mână cu sindicatele conduse de Marin Condescu în Oltenia, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia toarnă betonul pentru amplasarea crucii companiei. Minerii din cadrul societăţii de cărbune au primit, ieri, din nou vestea intrării în şomaj tehnic pentru încă o lună. În tot acest timp, scările instanţelor sunt arhipline de foşti salariaţi ai SNLO care îşi caută dreptatea în justiţie, considerând că au fost disponibilizaţi pe nedrept, iar alte persoane din clientele PD-L şi a sindicatelor sunt angajate.
Situaţia mineritului din Oltenia este fără precedent, susţin surse sindicale, altele decât cele care fac parte din organizaţiile conduse de Marin Condescu. Sute de disponibilizaţi au dat în judecată administraţia pentru faptul că au fost daţi afară pe nedrept, în timp ce alte persoane au fost angajate în aceeaşi perioadă.
După ce în Consiliul de Administraţie al SNLO, desfăşurat în urmă cu câteva zile, s-a dispus angajarea unor personae în cadrul companiei, ieri, fără pic de jenă reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, conduce de Marin Condescu, au anunţat intrarea tututor angajaţilor din minerit în şomaj tehnic timp de patru săptămâni, în lunile mai şi iunie. "Decizie a fost luată în urma discuţiilor purtate între conducerea SNLO şi conducerea USMO", a anunţat Gheorghe Etăgan, secretarul general al USMO.
Protocolul prevede întreruperea activităţii în perioadele 17-31 mai şi 17-30 iunie. Cauzele care au dus la întreruperea activităţii au fost reducerea cererii de cărbune din partea beneficiarilor în raport cu contractele încheiate iniţial pentru anul 2010, reducerea cheltuielilor totale proporţional cu reducerea veniturilor, ca urmare a scăderii cererii de cărbune. Stocul de cărbune preconizat la sfârşitul lunii aprilie este de aproximativ 700.000 de tone, se explică în protocol. "Necesitatea livrării întregului stoc de cărbune existent pentru evitarea degradării parametrilor fizico-chimici ai cărbunelui, însă rezultatele financiare negative înregistrate de SNLO în primul trimestru al acestui constituie principala cauză a şomajului tehnic", a mai precizat Gheorghe Etăgan.
E de bine: Staţi acasă şi primiţi bani publici!"
Pe perioada şomajului tehnic salariaţii vor fi plătiţi cu 75% din salariul de bază brut şi sporul de vechime, ceea ce înseamnă 95% din salariu. Şi cu acest lucru au fost prostiţi toţi angajaţii din minerit, spunându-li-se că stand acasă şi primind 95% din salariu, este un privilegiu. Din păcate, unul pe bani publici.
Dar, dracul nu este atât de negru, în condiţiile în care SNLO face angajări cu nemiluita, chiar dacă în acelaşi moment dă afară alţi salariaţi. Ultimele angajări au fost făcute cu acordul Consiliului de Administraţie al SNLO, consiliu în care Ministerul Economie, ca şi acţionar majoritar al societăţii, îşi are reprezentanţii.
Ca să le închidă gura sindicaliştilor mai mici din organizaţia lui Marin Condescu, persoanele angajate recent sunt soţiile sau rudelor sindicaliştilor. Ultima achiziţie a Complexului Energetic Turceni sau moşia democratului Ionel Manţog, aşa cum mai este denumită instituţia unde acesta este director economic, este soţia sindicalistului Constantin Mitrescu, căreia I s-a făcut un loc pe la birourile Complexului.
Singurele explicaţii ale recentor angajări sunt acelea că persoanele care au terenuri în frontul de lucru al exploatărilor nu doresc să cedeze locurile decât cu condiţia angajării în cadrul companiei. Acceptând şi acest raţionament, soţia sindicalistului nu se încadrează în nicio categorie.