x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe cine a mai trimis DNA în judecată?

Pe cine a mai trimis DNA în judecată?

de Violeta Fotache    |    07 Iul 2009   •   00:00

O sinteză a rechizitoriilor întocmite de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cursul lunii iunie, dar nemediatizate, ne arată că au fost trimise în judecată zece persoane, printre care se află un subcomisar DGA, Dragoş Cătălin Rusu, şi un ofiţer al Poliţiei Rutiere Călăraşi, Adrian Ivaşcu.

POLIŢISTUL CARE CERE ŞPAGĂ ŞI ÎNCHIDE OCHII LA FURT
Adrian Ivaşcu va fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru luare de mită, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, în formă continuată, şi favorizarea infractorului.

În fapt, procurorii DNA au reţinut că la 12 iunie 2009 Adrian Ivaşcu, în calitate de ofiţer de poliţie (cu gradul profesional de comisar), în cadrul I.P.J. Călăraşi - Serviciul Poliţiei Rutiere, "aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit de la trei conducători auto suma totală de 1.450 lei pentru a nu le aplica sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea vitezei legale de circulaţie pe drumurile publice".

"În scopul primirii banilor, inculpatul a întocmit două procese-verbale de sancţionare contravenţională în care a consemnat, în fals, că două dintre persoanele de la care a primit mită au comis contravenţii prevăzute cu sancţiuni mai reduse decât cele constatate în mod real. În aceeaşi zi, inculpatul a fost prins în flagrant de procurori după ce a primit suma de 600 de lei de la unul dintre şoferi.

De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Ivaşcu Adrian nu a luat măsurile legale faţă de o persoană, autor al infracţiunii de furt, deşi cunoştea acest aspect din data de 5 aprilie 2009", se arată în comunicatul DNA. La 13 iunie 2009, Adrian Ivaşcu a fost reţinut de procurori pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile.

JUDECAT PENTRU ŢEAPĂ CU FONDURI EUROPENE
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba-Iulia, l-au trimis în judecată pe inculpatul Ioan Mitrea, pentru că, în cursul anului 2007, "inculpatul Mitrea Ioan, cu ocazia solicitării la Agenţia pentru Intervenţie în Agricultură Sibiu de subvenţii comunitare F.E.G.A. (Fondul European Pentru Garantare în Agricultură), a declarat în mod nereal că utilizează întreaga suprafaţă de păşune aparţinând Consiliului Local Axente Sever, judeţul Sibiu, obţinând pe nedrept suma de 33.649,27 lei. Inculpatul a schimbat destinaţia sumei încasate, utilizând 1.815 lei în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordaţi banii". 

Potrivit DNA, în cursul anului 2008, "inculpatul a formulat o nouă cerere de acordare de subvenţii comunitare F.E.G.A. pentru aceeaşi suprafaţă de teren, anexând un contract de închiriere fals, însă ulterior a refuzat să mai încaseze subvenţia solicitată". Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură Sibiu, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 33.649, 27 lei. Cazul va fi soluţionat la Judecătoria Mediaş.

AFACERI PENALE LA PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC SA
În perioada 2004-2005, Sfârloagă Valerian - în calitate de director al S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A. (al cărei unic asociat este Consiliul Judeţean Prahova), membru în Consiliul de Administraţie şi membru al comisiei de vânzare prin licitaţie sau negociere directă, a vândut în mod nelegal către o societate comercială din Ploieşti un teren cu suprafaţa de 28,86 hectare la un preţ subevaluat.

Astfel, societatea pe care o conducea a fost prejudiciată cu suma de 7.584.353,18 lei (aproximativ 1.980.248 euro calculat la cursul aferent anilor 2004-2005), reprezentând diferenţa dintre valoarea de piaţă a terenului vândut şi valoarea de vânzare. Pentru a crea aparenţa de legalitate a acţiunilor sale, Sfârloagă Valerian a determinat-o pe pe Manolache Maria Daniela, consilierul juridic al societăţii, să întocmească trei înscrisuri oficiale (două hotărâri A.G.A. şi procesul-verbal al comisiei de negociere) în care a inserat date nereale, de natură să avantajeze firma cumpărătoare a terenului, înscrisuri care au fost ulterior folosite de Sfârloagă în faţa Consiliului Judeţean Prahova şi în faţa notarului public. 

 

Aceste documente au fost semnate şi de Finichiu Cristian Gabriel, reprezentantul Consiliului Judeţean Prahova în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (A.G.A.) a S.C. PLOIEŞTI INDUSTRIAL PARC S.A.

Pentru faptele lor, dovedite de procurorii DNA Ploieşti, cei trei vor fi judecaţi la Judecătoria Ploieşti.

EVAZIONIŞTI LA INTERAGRO BEST GROUP SRL
Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Bucureşti, i-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală, în forma autoratului şi, respectiv, a complicităţii, pe Camelia Voicu, administrator la SC AGROTOP CEREAL S.R.L., şi Florin Falcă. Potrivit comunicatului DNA, "în perioada 1 noiembrie 2007-22 februarie 2008, inculpata Voicu Camelia, în calitate de administrator la S.C. INTERAGRO BEST GROUP S.R.L. (societate care are ca obiect de activitate comerţul cu cereale, seminţe şi furaje), cu ajutorul inculpatului Falcă Florin, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, folosind în acest scop documente justificative false.

De asemenea, inculpata Voicu Camelia a ridicat personal sumele de bani rezultate din conturile bancare ale societăţii, pe baza unor declaraţii şi borderouri fictive". Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 7.751.226,32 lei. Cei doi vor fi judecaţi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

JUDECAT PENTRU CĂ S-A SUSTRAS PLĂŢII IMPOZITULUI PE PROFIT ŞI TVA
Gogu Nelu, administrator la SC PETRYCA XXL SRL, va fi judecat la Judecătoria Giurgiu pentru evaziune fiscală, potrivit procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Bucureşti. "În perioada aprilie 2005-decembrie 2007, inculpatul Gogu Nelu, în calitate de administrator al S.C. PETRYCA XXL S.R.L. (societate care avea ca obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice industriale reciclabile), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a omis să înregistreze în evidenţa contabilă, în parte, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile astfel realizate şi a înregistrat cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.

În această modalitate, inculpatul s-a sustras de la plata unor obligaţii fiscale faţă de bugetul general consolidat în valoare totală de 8.969.524,86 lei, constând în impozit pe profit şi TVA", se arată în comunicatul DNA.

SILVICULTOR CORUPT
Procurorii anticorupţie Bacău l-au trimis în judecată pentru luare de mită pe Sorin Gherghelaş, fost şef Serviciu la Inspecţia Silvică şi de Vânătoare Neamţ, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava. Conform rechizitoriului DNA, la 10 februarie 2009, Gherghelaş a pretins de la un denunţător suma de 1.500 lei în scopul de a nu-l sancţiona contravenţional pentru nerespectarea regimului documentelor referitoare la materialele lemnoase. Inculpatul a fost prins în flagrant, după ce a primit suma de 300 de euro.

La aceeaşi dată, el a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore şi obligat apoi de Tribunalul Neamţ să nu părăsească ţara. Sorin Gherghelaş va fi judecat la Tribunalul Neamţ.

×
Subiecte în articol: observator suma inculpatul