x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe strada lui Moş Nicolae

Pe strada lui Moş Nicolae

de Diana Scarlat    |    07 Dec 2008   •   00:00
Pe strada lui Moş Nicolae

Cu brazi împodobiţi, mii de beculeţe colorate, focuri de artificii şi reni înhămaţi la săniuţe am intrat de ieri în lumea fantastică a Săr­bă­to­rilor de iarnă. A venit Moş Nicolae. Ne pregătim pentru Moş Crăciun.



Spectacolele lumii lui Moş Ni­colae au coborât ieri în stra­dă. Dar strada nu mai e stradă, pentru că a devenit o parte din lu­mea de poveste a copiilor care-l aş­teaptă pe Moş Crăciun. Capitala s-a împodobit de sărbătoare, şi-a deschis cele şase patinoare şi pâr­tia de schi din Parcul Tineretului. Şi-a urcat artiştii mai mici sau mai mari pe scenele special amena­ja­te în Piaţa Unirii, în Piaţa Ro­ma­nă şi în Parcul Tineretului. Iar Mo­şul a dat bice renilor de la să­niu­ţe, pentru că de ieri am intrat ofi­cial în sezonul cadourilor pentru toţi. Până pe 4 ianuarie putem uita de criză, bucurându-ne de săr­bă­toa­re.

CÂNTECE ŞI VESELIE. Gru­pu­rile Bim Bam, Meloritm şi Iza, Ovi­diu Lipan-Ţăndărică şi Lo­re-
­da­na au cântat pentru Moşul, spre bu­curia copiilor. Din Piaţa Univer­si­tăţii, sărbătoarea este vegheată de la înălţime de bradul metalic de 17 metri, iar cinci fraţi de-ai lui mai mici, aduşi din pădure şi deco­raţi cu roşu şi auriu, supraveghea­ză Parcul Unirii, Academia Militară, Parcul Tineretului, Parcul He­răstrău şi zona Regie. Tradiţia ro­mânească a fost adusă în spaţiul spe­cial amenajat de la Muzeul Ţă­ra­nului Român, unde satul stră­bu­ni­lor se exprimă prin formă, culoare şi cântec. Meşterii po­pu­lari şi-au expus artefactele spre vân­zare şi sunt luaţi cu asalt de cumpărători.

ORAŞELE MOŞULUI. Târ­gu­ri­le Crăciunului s-au întins sub cerul li­ber, aducând cu ele ceva din far­mecul şi tradiţia marilor oraşe ale lumii, care captează în fiecare an curiozitatea turiştilor. Sinaia s-a îm­podobit cu ghirlande, ca pe Champs Élysées, iar căsuţele şi să­niile trase de reni oferă turiştilor ceva din aerul elveţian. Aradul şi-a aprins şi el cele 9.000 de beculeţe ale bradului din faţa primăriei şi îşi plim­bă locuitorii cu tramvaiul lui Moş Crăciun. Piaţa Sfatului din Braşov a primit ieri în dar alt brad, după ce pomul împodobit, înalt de 29 de metri, a fost doborât de vijelie.

PRIMIRE OFICIALĂ. Moşului i s-a aşternut covorul roşu în Capi­ta­lă. Primarul general, Sorin Opres­­cu, l-a primit cu mare fast. Lu­minile de săr­bătoare au fost aprinse direct de la Primăria Capi­talei la ora 19:00, apoi a început ma­rea petrecere a săr­bătorilor. Cu zece minute îna­in­te de ora 22:00, ce­rul Cişmigiului s-a aprins într-un spectacol de arti­fi­cii şi surprizele plăcute vor continua până pe 4 ia­nua­rie. Până atunci, centrul ora­şu­lui este re­zervat celor doi Moşi care ne aduc daruri, iar şoferii sunt ru­gaţi să nu-şi parcheze maşinile în apro­pie­rea Pieţei Unirii şi să evite Bule­var­­dele I.C. Brătianu, Nicolae Băl­ces­cu, Gheorghe Magheru, Lascăr Ca­targiu şi Calea Victoriei. Între 31 decembrie şi 1 ianua­rie, traficul va fi restricţionat şi în zona Bule­var­dului Libertăţii, între Calea 13 Sep­tembrie şi Bulevardul Na­ţiu­ni­le Unite, iar până la 5 ia­nuarie se va circula restricţionat pe Strada Edgar Quinet.



×
Subiecte în articol: observator