x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedeapsa lui Mihai Chiţac va fi întreruptă pentru ca acesta să se poată opera

Pedeapsa lui Mihai Chiţac va fi întreruptă pentru ca acesta să se poată opera

13 Feb 2010   •   00:00

Magistraţii Curţii Militare de Apel au respins, sâmbătă, recursul procurorilor la decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti care a decis întreruperea executării pedepsei fostului general Mihai Chiţac, condamnat în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.



Fostul general va fi eliberat, luni, din Penitenciarul Jilava, pentru a se opera la inimă.

Magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti au decis, pe 12 ianuarie, întreruperea executării pedepsei în cazul fostului general Mihai Chiţac, pentru două luni, începând cu 15 februarie, pentru ca acesta să se opereze la inimă.

Instanţa a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei formulate de fostul general Mihai Chiţac, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara.

În cadrul procesului, a fost depus un raport de expertiză al INML, care arată că Mihai Chiţac este programat, pe 15 februarie, să fie operat la inimă.

Avocatul acestuia, Alice Drăghici, a declarat în faţa judecătorilor militari că intervenţia chirurgicală este necesară şi, dacă nu va fi efectuată, viaţa lui Chiţac este pusă în pericol.

Alice Drăghici a declarat că această intervenţie chirurgicală nu se poate face sub pază, fiind necesar ca Mihai Chiţac să fie transferat la o unitate medicală civilă.

În plus, ea consideră că perioada de eliberare trebuie să fie una rezonabilă, pentru ca Mihai Chiţac să urmeze un tratament post-operator.

De cealaltă parte, procurorul militar a solicitat respingerea cererii de întrerupere a executării pedepsei în cazul lui Chiţac.

Mihai Chiţac a mai fost eliberat anterior, pentru trei luni de zile, pe motive medicale.

Astfel, pe 18 septembrie, el a părăsit Spitalul Penitenciar Jilava, iar în cele trei luni a fost supus unor investigaţii medicale, însă nu s-a operat la inimă.

Potrivit raportului INML, Mihai Chiţac ar trebui operat, el suferind de diverse boli: cardiopatie ischemică cronică, angor de efort şi de repaus, leziuni coronariene şi altele, indicaţia fiind de intervenţie chirurgicală de revascularizare miocardică. El mai suferă de hipertensiune arterială esenţială severă, stenoză aortică, aritmie, insuficienţă cardiacă, diabet zaharat, dislipidemie, trombocitopenie, adenom prostată. Potrivit raportului, patologia cardiovasculară pe care o prezintă Mihai Chiţac este severă, cu evoluţie imprevizibilă, susceptibilă de complicaţii redutabile, posibil mortale, care pot apărea indiferent dacă acesta se află sau nu în detenţie, dar în mod sigur în lipsa unei asistenţe medicale de specialitate.

Completul de nouă judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, la 15 octombrie 2008, condamnarea la 15 ani de închisoare a generalilor în rezervă Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav, precum şi la degradare militară.  

×
Subiecte în articol: observator