x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pelerinaj - Sfantul pagubitilor

Pelerinaj - Sfantul pagubitilor

de Mara Raducanu    |    12 Noi 2006   •   00:00
Pelerinaj - Sfantul pagubitilor

Biserica Sfantul Mina-Vergu din Bucuresti a devenit ieri neincapatoare pentru miile de credinciosi care an de an vin sa se inchine la moastele Mucenicului Mina.

Cunoscut drept ocrotitorul celor pagubiti, Sfantul Mucenic Mina este sarbatorit in calendarul crestin-ortodox la 11 noiembrie. Fost soldat egiptean pe vremea imparatului pagan Diocletian (284-305), Mina a hotarat sa devina pustnic, nemai-suportand sa vada persecutiile aplicate crestinilor care nu se inchinau idolilor. Se spune ca a fost prins de soldati si ca pedeapsa ca parasise armata i s-a taiat capul si a fost aruncat in foc. Niste credinciosi au adunat din cenusa ramasitele din trupul Mucenicului si le-au asezat intr-un loc, unde mai tarziu s-a construit o biserica in care se savarseau minuni.

MOASTELE. Din inscriptiile aflate in biserica Sfantul Mina-Vergu reiese ca a fost ctitorita pe la 1724-1725 de catre Daniil, Mitropolitul Unglo-Vlahiei si de Vergu Vartolomei si Domnita Ancuta. Biserica a purtat la inceput hramul Sfantul Dimitrie si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. O parte din moastele Sfantului au fost cumparate si donate bisericii de catre ctitorul ei, in 1880.

In fiecare an, racla cu moastele sale este scoasa in curtea bisericii. Prilej pentru credinciosi sa se inchine la moaste si sa depuna sub icoana Sfantului Mina verighete, inele, lanturi de aur in semn de recunostinta pentru dorintele implinite. Printre minunile atribuite lui Mina se numara returnarea banilor celor pagubiti, sau ajutor celor care au pierdut ceva de pret. Se spune, de asemenea, ca Sfantul este ocrotitorul celor care calatoresc, ferindu-i de talhari sau de alte nenorociri. Moastele au fost scoase din biserica vineri si vor ramane pana astazi.

×
Subiecte în articol: observator sfăntul