x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pelerinii sosesc o dată cu şuţii şi cerşetorii

Pelerinii sosesc o dată cu şuţii şi cerşetorii

de Cristinel C. Popa    |    10 Oct 2009   •   00:00

Sărbătorile Iaşiului vor culmina la 14 octombrie cu prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva.



Pelerinii au început să sosească şi îşi caută un loc, fie în grădina Mitropoliei, fie la vreo gazdă cu suflet bun. Simpatizanţii PD-L aşteaptă încă de pe acum să facă o poză cu preşedintele Băsescu, care cu siguranţă va veni, fiind invitat de Primăria organizatoare.

Dacă până ieri s-au derulat manifestările mai puţin preţuite de ieşeni, cum ar fi cele culturale şi sportive, de astăzi începe bâlciul. Dar şi aplecarea spre credinţă. Sute de comercianţi sosiţi cu fel de fel de produse din toate colţurile ţării se calcă în picioare pentru un loc cu vad cât mai bun. De cealaltă parte, laică, se amenajează corturi sub care se întind mărfurile, se amenajează grătare, se aprind mari focuri şi se zămislesc comori. Făcute din portofel.

Pentru că trebuie spus că Iaşiul este în aceste zile atât o capitală a credinţei, cât şi o patrie a şuţilor şi a cerşetorilor. Care sosesc în număr mare tocmai acum. Ba, mai mult, s-a zvonit şi de o consfătuire a bulibaşelor barbutului şi a artiştilor în ale atragerii cu forţe, paranormale sau nu de portofele. Efective sporite de poliţişti de proximitate şi de bătaie lungă au fost mobilizate în oraş. Numărul de maşini deja a crescut considerabil, iar intersecţiile dotate cu poliţişti cu ţignal în gură s-au blocat.

Pe Splaiul Bahlui e în toi amenajarea unui parc de distracţie. Carusele, scrâncioburi, căluţi, maşinuţe tamponabile. Pe strada Palat comercianţii se îmbulzesc pentru a-şi cuceri câte un loc unde să-şi expună marfa. Şi aşa e scump, la vreme de criză: 2,7 milioane metrul pătrat. Maricel Dura, un comerciant de "kurtosz calacs" şi produse de carmangerie, pe care l-am întâlnit cu câteva săptămâni în urmă la bâlciul de la Huşi, şi-a primit deja spaţiul. Mergi pe stradă şi vezi că deja Iaşiul s-a schimbat. Se vorbeşte la telefonul mobil în ungureşte, nemţeşte, chiar şi pe "regăţeneşte". Au venit oameni din Bacău şi Bucureşti şi până la Ocna de Sus.

Autorităţile se aşteaptă să sosească la Iaşi ca să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva puhoi de oficialităţi. Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei, spune că s-au trimis invitaţii către Preşedinţie, Parlament, Guvern, principalele partide politice. Răspunsurile nu au sosit, dar, ca şi de alte ori, vor sosi politicieni chiar şi neinvitaţi. Primarul Gheorghe Nichita a glumit cu câteva zile în urmă când cu lansarea invitaţiilor. "Pe Băsescu mă mai gândesc dacă să îl invit sau nu", a spus el.

Astăzi, la racla cu moaştele Sfintei începe să se ţină rând pentru o coadă care se va întinde, ca şi în alţi ani, pe kilometri lungime. Moaştele sfinte vor fi purtate pe un traseu cunoscut din Iaşi numit şi Calea Sfinţilor şi vor fi aşezate sub un baldachin unde se vor închina pelerinii şi politicienii până după 14 octombrie, când e prăznuirea propriu-zisă a Sfintei.

×
Subiecte în articol: observator