x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recalcularea pensiilor. Câți bani va primi un român care a lucrat 40 de ani

Recalcularea pensiilor. Câți bani va primi un român care a lucrat 40 de ani

de Redacția Jurnalul    |    07 Iun 2024   •   17:14
Recalcularea pensiilor. Câți bani va primi un român care a lucrat 40 de ani

Toate pensiile vor fi recalculate din luna septembrie, potrivit noii legi a pensiilor. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat la Antena3 cum se va face recalcularea și cu cât vor fi majorate pensiile.

Au rămas mai puțin de trei luni până cănd pensionarii vor avea venituri mai mari. Procesul de recalculare a pensiilor este aproape finalizat, urmând ca deciziile de recalculare să fie tipărite și trimite beneficiarilor. 

Aproximativ trei milioane de pensionari vor primi bani mai mulți. Pe de altă parte, există și seniori ale căror pensii nu vor fi majorate. 

Este vorba despre ”cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege", a precizat Daniel Baciu la Antena 3 CNN

Pe de altă parte, sunt foarte mulți pensionari care vor primi creșteri considerabile odată cu recalcularea. De exemplu, cei care au peste 40 de ani vechime. 

"Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%.

Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă", a mai declarat oficialul pentru Antena 3 CNN.

Iar majorarea se datorează, în special, punctelor de stabilitate nou introduse în lege. 

”Punctele de stabilitate vor aduce un plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față”, a spus șeful CNPP.

Ce sunt punctele de stabilitate

Printre principalele modificări aduse de noua lege a pensiilor este introducerea punctelor de stabilitate, care reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Începe tipărirea deciziilor

Potrivit lui Daniel Baciu, luna aceasta începe tipărirea deciziilor și ulterior distribuirea acestora. 

"Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor", a explicat șeful Casei de Pensii.

 

 

×