x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 82% dintre pensionarii vor avea o creștere a pensiilor, în septembrie

Peste 82% dintre pensionarii vor avea o creștere a pensiilor, în septembrie

de Redacția Jurnalul    |    01 Sep 2024   •   18:00
Peste 82% dintre pensionarii vor avea o creștere a pensiilor, în septembrie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că recalcularea pensiilor s-a finalizat la timp. Peste 82% dintre pensionarii vor beneficia de o creștere a pensiei, mai transmite ministerul.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că „a finalizat, prin Casa Națională de Pensii Publice, recalcularea pensiilor din sistemul public la timp”. Drept urmare, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o creștere a pensiei începând din această lună, susține ministerul.

„Concret, peste 3,8 milioane de pensionari vor avea o majorare a pensiei din septembrie 2024, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an. Subliniem că nicio pensie nu scade. Chiar dacă în decizia de recalculare primită recent apare o sumă mai mică decât pensia din luna august 2024, se menține cuantumul cel mai favorabil, adică pensia în plată”, a comunicat duminică Ministerul Muncii.

Pentru cei care beneficiază de indemnizația socială pentru pensionari, dacă decizia de recalculare indică o valoare mai mică de 1.281 de lei, aceștia vor continua să primească suma de 1.281 de lei, a adăugat ministerul.

Potrivit sursei menționate, recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate.

„Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei. Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a precizat Ministerul Muncii.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pensii recalculare minister