x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensii recalculate în regim special

Pensii recalculate în regim special

29 Ian 2010   •   00:00
Pensii recalculate în regim special
Sursa foto: Dragos Stoica/Jurnalul National

Pensiile poliţiştilor, ale militarilor, ale angajaţilor din serviciile secrete şi ale funcţionarilor publici din penitenciare vor fi recalculate, dar după un algoritm diferit decât cel stabilit pentru celelalte categorii bugetare prin proiectul legii pensiilor.



Proiectul legii sistemului unitar de pensii prevede anumite excepţii potrivit cărora diferite cazuri, precum cel al poliţiştilor, al militarilor, al angajaţilor din serviciile secrete şi al funcţionarilor publici din Administraţia Penitenciarelor, ar putea fi discutate separat. Consilierul ministrului Muncii, Loredana Manolache, a declarat ieri că toate aceste categorii au fost incluse în lege, dar ar putea beneficia de condiţii diferite, care, în acest moment, sunt negociate cu ministerele de resort. Manolache a explicat că s-a ajuns la această situaţie din cauza faptului că, până acum, pensiile acestor categorii nu au fost susţinute de Casa Naţională de Pensii. "Se face recalcularea şi în cazul lor, dar probabil s-ar putea să existe anumite condiţii speciale. Aşa cum este gândit proiectul, recalcularea se face pentru toată lumea.

Formula de calcul nu este încă definitivată", a declarat Manolache. Aceasta a spus că recalcularea pensiilor pentru cele patru categorii ar putea să se facă după algoritmul după care se calculează aceste pensii în prezent, care este diferit de cel aplicabil celorlalte categorii bugetare. "Dacă se renunţă la principiul universalităţii, atunci noi nu mai vrem să schimbăm actuala lege a pensiilor, Legea 19/2000.(...) Toate categoriile de bugetari care provin din sisteme speciale vor cere acelaşi lucru", a declarat vicepreşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Petru Dandea. (M.R.)

×
Subiecte în articol: observator